Nema zaraženih u opštini Dragaš, konstatovano na sastanku kriznog štaba

Danas je održan sastanak kriznog štaba opštine Dragaš, na kojem je razmatrana aktuelana situacija nastala pandemojom koronevirusa. Sastanak kriznog štaba je održan u sali SO Dragaš u skladu sa propisima minisatarstva zdravstva i svi prisutni pored propisane distance nosoli su zaštitnu opremu.

Predsjedavajući kriznog štaba gradonačelnik opštine, Šaban Šabani u svom uvodnom izlaganju govorio je o situaciji u Opštini Dragaš, te obavjestio prisutne o odluci SO da odobri finasijska sredstva u visini od 120 hiljade eura, namjenjenih za borbu protiv koronevirusa.

Predstavnici kriznog štaba su govorili o aktivnostima u okviru svojih direktorijata a formirana je i komisija za dodelu pomoći najugroženijim porodicama. Krizni štab je proširen sa još dva člana, tako da su dodati predsjednik odbora Islamske Zajednice kao i predstavnik Crvenog krsta.

Gradonačelnik opštine je predložio da se dopremi 1200 paketa pomoći u vrijednosti od 70 €, kako bi izabrana komisija radila na identifikaciji najugroženih porodica i na taj način pomoć bila dostavljena u prave ruke.

Predstavnici direktorijata zdrastva su referisali o stanju u zdrastvu i naglasili da je za sada situacija pod kontrolom, da nema zaraženih u opštini i da pomno prate sve one koji su došli i koji trebaju biti u samoizolaciji. Bilo je pokušaja kršenja zakona kada se radi o osobama koje su trebale biti u izolaciji ali su brzom intervenciom policije, primorane na poštovanje propisane mjere.

Takođe je razmatrano da dio sredstava bude usmjeren ka jačanju zdravstvenih institucija čime bi se osigurala veća zdravstvena zaštita.

Razmatrani su i zahtjevi pojedinih građana kada se tiče ispaša stoke u periodu ogranničenog kretanja kao i pomoći penzionerima koji se trebaju javljati za produženje svojih penzija.

Bilo je riječi i o aktiviranju nevladinog sektora, ukoliko ima porebe, kako bi se pomoglo starijima.

Inspekcija je na terenu tokom 24 časa i za sve trgovce koji u ovoj situaciju povećavaju cjene uslediće kaznene mjere.

Konstatovano je da je situacija što se tiče snabdjevanja mnogo bolja.

Da je ova konstatacija bila tačna moglo se danas vidjeti na terenu. Obišli smo sve prodavnice u Dragašu, a dio toga možete vidjeti na slikama. Rafovi su puni svakojake robe, ničega više ne nedostaje.

Ima brašna, ima šecera, ulja, kvasca, sapuna, praška, ali ima i sredstava za dezinfekciju, raznih gelova i sprejeva na bazi alkohola i drugih dezinfekcionih supstanci, gumenih rukavica, čak ima i maski po apotekama. Dakle, vidljivo je da je došlo do stabilizacije na polju snabdjevanja. Takođe, vidljivo je da je stanovnistvo poprilično snabdjeveno, pa iako ima svega, nije bilo gužve po prodavnicam.

Dakle, uslovi su se u kratkom vremenskom periodu, znatno promjenili, pa jedino preostaje da prilikom izlazaka, poštujemo pravila o držanju distance od oko 2 metra, da se ne grupišemo i ne mješamo mnogo sa ljudima, da redovno peremo ruke, dezinfikujemo svoju okolinu, da nosimo maske i rukavice.

Ovo je najbolji način u očuvanju svoga zdravlja i zdravlja svojih najbližih, svojih komšija, rođaka, svojih starijih.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš