Nakon pojave prvih slučajeva zaraze u Dragašu, Krizni štab doneo niz prevetivnih mjera

Danas je održan vanredni sastanak Štaba za vanredne situacije Opštine Dragaš, na kojem je raspravljana situacija nastala nakon potvrđivanja dva slučajeva zaraze u Opštini Dragaš.

Nakon pojave prvih slučajeva zaraze u Dragašu, Krizni štab doneo niz prevetivnih mjera

Odmah po prijemu informacija o dvoje zaraženih iz Opštine Dragaš koji žive u selima Zaplužjee i Plavje , gradonačelnik Opštine,  Šaban Šabani sazvao je hitan  sastanak Štaba za vanredne situacije i Operativnog centra za vanredne situacije, na kome su razgovarali o neophodnim mjerama koje treba preduzeti.

Direktor Direktorijata za zdravstvo i direktor Doma zdravlja detaljo su referirali o pacijentima I njihovim kontaktima I načinu kako je došlo do zaraze. Osoba iz sela Plavje koja je zaražena ženskog je pola i stara je oko 65 godina, bubrežni je bolesnik I zaražena je u Prizrenu na odjeljenju hemodijalize. Dok je druga osoba medicinski tehničar iz sela Zaplužje, starosti oko 40 godina I on se zarazio u Prizrenskoj bolnici na odjeljenju u kojem radi.

Iz Doma zdravlja u  Dragašu  tokom nedjelje najmanje dva se voze desetak pacijenata na hemodijalizu, I juče je kod većine nih urađen test na koronavirus, i na svu sreću bili su negativni. Naglašeno je da je ovih dana neophodno izvršiti testiranje još dva pacijenta kao I provjeriti neke njihove kontakte.

Direktor Doma zdravlja je govorio o mjerama koje su preduzete I koje se preduzimaju kako bi se sprečilo širenje zaraze. Zamenjik komandira policije koji je deo Kriznog štaba takođe je govorio o mjerama koje poduzimaju u suradnji sa predstavnicima doma zdravlja u praćenju kontakta I istkao da je od sinoć policija pojačala nadzor nad ova dva sela kakao bi se sprečilo širenje zaraze.

Tokom sastanka bilo je riječi o stavljanju ova dva sela u karantin, ali obziorm da se radi o samo dva slučaja koji su pod kontrolom takva mjera za sada nije uvedena ali nije ni isključena ukoliko se pojavi veći broj zaraženih.

Štab za vanredne situacije preduzeo sve preventivne mjere kako bi se sprečilo širenje korova virusa. Odmah po saznanju da su pozitivne na koronavirus prate se svi kontakti zaraženih, a donijeta je odluka da se sela Plavje i Zaplužje stave u karantin.

Na ovom sastanku je odlučeno:

  • Da se porodice pogođene Covid-19 u selu Zaplužje  i selu Plavje samoizoliraju prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje.
  • Usluga stranaka u institucijama se ne trebaju  obavljati bez zaštitnih sredstava poput maski i rukavica.        
  •  Zabranjena je svaka prodaja i usluga od strane privrednih subjekata bez rukavica i maski.
  •  Dezinficirajte prostorije.
  •  Pekare da odvoje prostor prozvodnje i prodaje od djela za plaćanje (radnici koji poslužuju hljeb, pitarka i druge stvari da ne vrše naplaćivanje)
  •  U prodajnom prostoru ne bi trebalo da postoji više od jedne osobe, dok će operateri sa većim prostorom trebalo da budu opremljeni reklamnim vrpcama na kojima će se pokazivati gdje treba da kupci borave.
  • Zapjeva se da  svi operatori kojima MEPTINIS dozvoljava NACE kodove da budu više orijentisani na prilagođenoj prodaju po porudžbini.        
  •  Banke, centri za zapošljavanje, pošta Kosova i sve ostale privatne i državne službe dužni su da  ograniče rad u primenjuju  društvenu distancu.       
  • Zabranjuje se vršene prodaje i pružanje usluge deci.       
  • Svi operatori koji posluju na teritoriji naše opštine dužni su da postave znakove upozorenja da se drže na daljini i da strogo sprovode navedene tačke, inače će rad biti privremeno zabranjen dok ne prođe vanredna situacija
  •  Zahtjev za dozvolu za promet unutar i izvan teritorije Dragaša vrši će  se samo putem interneta.
  •  Glavni centar porodične medicine preduzeo je sve potrebne mere za pogođene porodice i u saradnji sa NIPH-om identifikuju osobe u kontaktu sa zaraženim COVID-19.

Gradonačelnik Dragaša, Shaban Shabani, još jednom se obraća svim građanima opštine:

Poštovani građani,

Juče smo imali prve slučajeve zaraze  na  virus COVID-19 u opštini Dragaš, odnosno sa naseljima u Zaplužje  i Plavi.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova uspeo je da nađe odgovor na to gde je izvor zaraze.

Ove mjere su za prevenciju i u korist su svih, pa ih poštujemo.

Pozivam sve kontakte osoba da se samoizoliraju na dvije nedjelje i ako imaju simptome da nazove broj :

Pomognite profesionalnom medicinskom osoblju da obavlja svoj posao poštujući mere.

Ostanite zdravi!

Zajedno ćemo uspeti!

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš