Na narednom skupštinskom zasedanju tačka o telefonskom kodu?

Članovi Predsedništva Skupštine trebalo bi da na sastanku u ponedeljak odluče da li će na narednoj plenarnoj sednici, koja će biti održana u toku sledeće nedelje, biti glasanje o predlogu Rezolucije o državnom telefonskom kodu Republike Kosova.

Na narednom skupštinskom zasedanju tačka o telefonskom kodu?

Ova rezolucija bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Kosova iako delegacije Beograda i Prištine nisu postigle dogovor o primeni Sporazuma o telekomunikacijama.

Ministaka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri rekla je da su "sva očekivanja" bila da će se ove nedelje završiti pregovori o telekomunikacijama i krenuti njihova primene, što po njenim rečima znači da Srbija pošalje pismo Međunarodnoj telekomunikacionoj organizaciji (ITO) u kojem će reći da Kosovo može dobiti svoj pozivni broj.

Sa druge strane, Srbija je spremna da ustupi Prištini na korišćenje jedan pozivni broj za geografsku oblast, navedeno je iz kancelarije za KiM, ali samo “ukoliko kosovske institucije dosledno sprovedu sve ono na šta su se Sporazumom o telekomunikacijama obavezale”.

,,Tu se, pre svega, misli na transfer imovine Telekoma Srbija na Kosovu na ćerku-kompaniju u prištinskom sistemu i obezbeđivanje uslova za njeno nesmetano funkcionisanje na celoj teritoriji Kosova", navedeno je iz Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Na sastanku predstavništva raspravljaće se i o tome da li će na dnevni red sednice skupštine biti uvršten i Nacrt zakona o strateškim investicijama na Kosovu.

Ovaj zakon se prvi put pred poslanicima našao početkom jula, međutim, on nije izglasan zbog nedostatka kvoruma.

Nacrt zakona o strateškim investicijama omogućio bi Vladi Kosova dogovaranje kapitalnih projekata kroz direktne pregovore i bez raspisivanja javnog tendera, kao takav, on nije imao podršku poslanika Srpske liste koji veruju da bi se na taj način centralizovalo pitanje streteških investicija, i postojala bi mogućnost donošenja odluka protivnih interesima Srba na Kosovu, pa je zbog toga ponuđen i predlog.

„Mi smo tražili da deo komisije koja razmatra Zakon o strateškim investicijama bude i gradonačelnik koji bi mogao da odredi šta bi moglo biti strateška investicija u određenoj opštini, sa pravilom da bi mogao da ima veća ovlašćenja, sa praksom recimo kao što je bio primer Projekta Brezovica, da gradonačelnik ima prava da može da stavi veto ukoliko misli da je to protiv interesa građana. Mi smo podneli amandmane u tom smislu ali oni nisu bili odobreni“, rekao je tada Nenad Rašić, poslanik Srpske liste.

Ukoliko predsedništvo usvoji predloženu agendu, na narednom skupštinskom zasedanju naćiće se i glasanje o predlogu Rezolucije o aktualnoj političkoj situaciji na severnom delu Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš