Koalicija Vakat pobjednik u Gori na lokalnim izborima održanim 17. oktobra

Na redovnim lokalnim izborima održanim 17. oktobra Demokratska stranka Vatan, članica kolacije Vakat je apsolutni pobjednik na ovim lokalnim izborima u Gori.

Koalicija Vakat pobjednik u Gori na lokalnim izborima održanim 17. oktobra

Demokratska stranka Vatna je sa  osvojenim 1261 glasom. biće zastupljena sa  3 odbornika u lokalnom parlamentu. Druga iza Demokratske stranke Vatan  od manjinskih partija je  Jedinstvena Goranska Patrija  s osvojenim 1198 glasom, i oni će u lokalnom parlamentu biti zastupljeni sa 2 odbornika. Dok su  druge dvije partije iz Gore, GIG, s osvojenim 244  i Pokret za Goru s osvojenim o 230  glasa nisu obezbjedili  ulazak u lokalni parlament.
U novom sazivu Skupština Opštine Dragaš imaće 5 odbornika iz manjinske zajednice, od ukupno 27 koliko broji Skupština Opštine Dragaš.
U prošlom sazivu od 27 odbornika koliko ima Skupština Opštine Dragaš, 7 odbornika je bilo iz manjinske zajednice. Tri iz Koalicije Vakat, 2 iz Jedinstvene Goranske Patrije , i po jedan Građanske inicijative Gore i jedan i Pokreta za Goru.
Vladajuću koaliciju su u prošlom sazivu činili; PDK, AKR, Vakat, JGP, i GIG. Dakle dvije većinske partije i tri manjinske partije. Od osam Direktorijata četiri su vodili pripadnici većinske partije i četiri manjinske partije. Vakat kao najjača partija imao je dva Direktorijata, a JGP i GIG po jednog. Dakle skoro sve manjinske partije osim pokreta za Goru bili su deo vlasti.
Izborni rezultati pokazuju da zbog velikog broja političkih subjekta na tako malo biračko tijelo došlo je do rasipanja manjinskih glasova, tako da Građanska inicijativa Gore kao jedna od najstarijih partija u Gori koja je osnovana 2000, godine  u poslijeratnom periodu prvi put neće biti deo zakonodavne vlasti.
Pokret za Goru takođe koji je u prošlom sazivu imao jednog odbornika u ovom mandatu neće imati predstavnika u zakonodavnoj vlasti. Statistike pokazuju da na svakim narednim lokalnim izborima sve je manje manjinskih predstavnika u Skupštini Dragaš. Oko 300 glasa  iz Gore dati su većinskim albanskim partijama, tako da se tim glasovima moglo obezbjediti i još jedno odborničko mjesto. Takođe mali odaziv u nekim  sredinama i naravno permanentna migracija se mogu uzeti kao ključni razlozi za malu zastupljenost manjina u Opštinskoj skupštini.

Najveći broj odbornika iz manjinske zajednice bio je u periodu 2013 do 2017, godine kada je u  Skupštini Dragaš  bilo 8 odbornika iz manjinske zajednice.


Sadašnji saziv Skupštine Opštine Dragaš činiće sljedeće partije:
PDK 9 odbornika
LDK 8 odbornika
VV 4 odbornika
Koalicija Vakat 3
Jedinstvena Goranska Partija 2
AAK 1

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš