Karabinijeri donirali novi toalet u paralelnoj školi u Globočici

Zahvaljujući pomoći italijanskih karabinijera Osnovna škola "5.oktobar" u Globočici danas je dobila nove toalete.

Karabinijeri donirali novi toalet u paralelnoj školi u Globočici

Vrednost donacije je oko 15 hiljada evra, a pomoć u vidu kontejnera je obezbedila italijanska firma koja posluje i na Kosovu.

Po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, Osnovnu školu "5.oktobar" u Globočici u tri smene pohađa 73-oje učenika. Ova školska zgrada do sada je imala dotrajale toalete, pa će ovom donacijom dugogodišnji problem biti rešen.

“Do sada smo mučili veliku muku oko održavanja higijene u starom toaletu. Novi toalet koji je urađen po savremenim standardima omogućava lakše održavanje i adekvatnu higijenu učenika i zaposlenih", rekao je Omerović.

Nakon otvaranja toaleta učenici su na zidove novog toaleta različitim bojama utisnuli tragove svojih dlanova.

"Hvala vam, jako je danas bilo lepo, u školi je dobro. Svi se često okupljamo i dobro nam je, pomažemo jedni drugima oko učenja“, rekla je učenica osmog razreda Jasmina Najko.

"Iz Kruševa sam i dolazim prevozom, ali je ovde veoma hladno i dobro je što smo dobili novi wc, da bar imamo nešto bolje uslove“, rekao je Bilal Šerifi, učenik osmog razreda.

Italijanski karabinjeri navode da je ovo deo njihove svakodnevice jer ovakvim i sličnim akcijama pomažu građanima Kosova.

“Razmišljali smo o tome da bi trebalo ovde da pomognemo i zahvaljujući jednoj italijanskoj firmi koja sarađuje sa nama, a ovde je i njihov predstavnik, odlučili smo da intervenišemo kako bi ostavili trag našeg prisustva na ovoj teritoriji. Zadovoljstvo nam je da pomognemo ovom narodu i sve je ovo deo  programa koji se nastavlja”, rekao je pukovnik Ruđero Kapodivento, komandant karabinjera na Kosovu.

"Tog trenutka kada su nam karabinjeri predočili da treba pomoći ovoj deci, mi smo  odmah ponudili svoju pomoć. Najlepši poklon koji smo mogli danas da dobijemo je osmeh ovih mališana, što znači da vam zahvaljujemo što ste nam svojim osmehom ulepšali ovaj dan. I ja otac jedne četvorogodišnje devojčice, tako da odlično razumem dečiju radost“, istakao je Salvatore Papa, predstavnik italijanske kompanije „Arkos“ na Kosovu.

Učenici OŠ „5. oktobar“ su gostima priredili recital, a druženje je završeno uz obostrano obećanje da će započeta saradnja biti nastavljena.Selo Globočica ima oko 500 stanovnika i pripada opštini Dragaš.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš