Rapča i Restelica 1984. godine

Jonuz Jonuzi, veliki humanista i dobročinitelj

Gora je u svakom vremenu imala ljude koje pamti po dobrim dijelima. Jedan od takvih narodnih tribuna bio je i doktor iz Rapče Jonuz Jonuzi, veliki humanista i dobročinitelj. Decenijama je obilazio sva sela Gore i Opolja, liječio ljude i pomagao u najtežim situacijama. Jednostavno, bio je čovjek iz naroda i za narod.

Jonuz Jonuzi, veliki humanista i dobročinitelj

Pogledajte video iz 1984. godine, snimljen tokom vakcinacije u Rapči i Restelici.

Jonuz Jonuzi je rođen 1919. godine u selu Rapča (Gora). Četvorogodišnju osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu.

Sa nepunih dvanaest godina (1931.) odlazi na pečalbu u grad Silistre (Bugarska).

Godine 1941. odlazi na služenje vojnog roka. Juna mjeseca iste godine zarobljen je i odveden u logor u Austriji. U zarobljeništvu ostaje sve do kraja rata. Tamo je radio u sanitetu, gdje je i ostvario prve kontakte sa medicinskom profesijom. Jedno vrijeme bio je u koncentracionom logoru Mathauzen.

Po završetku rata, vraća se u Goru, ženi se i dobija zaduženje da vrši dezinfekciju ljudi od trbušnog tifusa, s obzirom da je imao iskustvo iz zarobljeništva.

U periodu od 1946. do 1950. godine završava osmogodišnju osnovnu školu. Srednju medicinsku školu upisuje 1952. godine koju uspješno završava 1956. godine. Iste godine upisuje Medicinski fakultet, ali nakon dvije godine pravi pauzu, kako bi prehranio porodicu i zapošljava se u Domu zdravlja u Dragašu.

U toku studija dva puta je obolio od hepatitisa (žutice) a 1963. i od meningitisa (zapaljenje mozga). Zbog bolesti napušta medicinski fakultet, ali je imao dovoljno položenih ispita da bi završio Višu medicinsku školu. Vraća se u Dom zdravlja u Dragašu, gdje radi sve do penzionisanja, 1984. godine.

Do kraja radnog vijeka vršio je vakcinaciju i imao najveći procenat uspješnosti (preko 96%) u čitavoj SFRJ.

Bavio se i pisanjem porodičnih stabala za sve porodice Rapče, te izučavao historiju Gore. Sakupljao je stare fotografije i imao veliku kolekciju albuma. Pronašao je rukopis pjesme Zejnela Abedina Ferhata, napisane 1928. godine, koja je kasnije objavljena i ušla u Antologiju poezije Gore.

Prof. dr. Sadik Idrizi

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš