Iz Dragaša put Meke i Medine otputovalo 92 hadžija

U organizaciji islamske zajednice u Dragašu jutros je priređen svječani ispraćaj hadžija. Put svjetih mjesta ove godine je iz Dragaša krenulo 92 hadžija.

U Dragašu se hadžije privremeno rastali od svojih porodica i prijatelja ispred Opštine Dragaš gdje je u tri autobusa na hadž krenulo 92  hadžija.

Glavni imam islamske zajednice u Dragašu Džafer Fejzi poželeo je hajrli put hadžijama i proučio Ikrar dovu  sa okupljenom rodbinom, prijateljima i poznanicima.

 Direkcija za hadž i umru Islamske zajednice Kosova objavila je da je cijena hadža za ovu godinu 3.800 eura. Ova cijena je veća za 400 eura u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 3.400 eura.

Uzrok rasta cijena je da su cijene u Saudijskoj Arabiji porasle. Prvi put  je uveden PDV i drugih porezi u Saudijskoj Arabiji, nešto što ranije nije bilo - saopšeno je iz Islamske zajednice Kosova.Prema njihovim rječima ove godine broj hodočasnika je oko 1100.

Hadž predstavlja petu temeljnu islamsku islamsku dužnost, vrhunac ibadeta.

Tokom boravka na hadžu oni će klanjati namaz u Poslanikovoj a.s. džamiji, zatim će posjetiti grob Pejgambera a.s.. Također tokom boravka će posjetiti veoma važna historijska mjesta, kulturne objekte.

Izvor: (Redakcija.gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš