Gradonačelnik Opštine Dragaš-:Teška situacija sa medicinskim osobljem

Pandemija Covid-19 pogodila je opštinu Dragaš, kao i mnoge opštine u zemlji. U ovoj opštini do sada je 9 građana izgubilo bitku s virusom, dok je 20 slučajeva aktivno.

Gradonačelnik Opštine Dragaš-:Teška  situacija sa medicinskim osobljem

Gradonačelnik Dragaša Šaban Šabani kaže da je od početka pandemije do danas bilo 50 potvrđenih slučajeva pozitivnih na  Covid-19, nažalost njih 9 se nije moglo nositi s ovom bitkom. Naglašava  da se situacija pogoršala s povećanjem broja oboljelih, s obzirom na ograničen kapacitet zdravstvenog osoblja, jer je posljednjih dana zdravstveno osoblje zaraženo Covidom-19.

"Popuštanjem  mjera bilo je i za očekivati  da će se taj broj povećati. Radimo sve što je moguće da identifikujemo sve  te slučajeve. Od početka pandemije do danas imamo 50 potvrđenih slučajeva pozitivnih  Covid-19, nažalost njih 9 nije se moglo izboriti s tom bolešću. 20 slučajeva je izlečeno, dok je do danas aktivno preko 20 slučajeva.

Situacija je pogoršala, uzimajući u obzir kapacitete koje ima opština Dragaš, ograničeni u pogledu zdravstvenog osoblja. Nažalost, nedavno smo imali i nekoliko zaposlenih zaraženih Covid-19. "Problemi su iz dana u dan sve veći, jer u posljednje vrijeme postoje slučajevi lokalnih zvaničnika koje je potrebno izolovati, tako da i dalje radimo s neophodnim osobljem, ali još uvek razmišljamo da ćemo uspeti", kaže Šabani, i nastavlja  da opština, pored zdravstvenog osoblja, nije u stanju da pomogne siromašnim građanima za snabdijevanje maskama i dezinfekcionim sredstvima.

Pre nekoliko dana Vlada Kosova obezbedila je donaciju od pola miliona maski, ali još uvek nijedna od njih nije stigla u ovu opštinu. Međutim, očekuje da će pomoć Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija objezbediti  maske za opštinu  Dragaš. "Do sada smo sami nabavljali zaštitnu opremu  bili smo u stanju da budemo veoma oprezni, posebno zdravstveno osoblje da ima zaštitne materijale i do sada ih je bilo dovoljno. Ista situacija se odnosila i na administraciju. Postoji saradnja s drugim akterima kao što su policija i drugi, tako da uvek imamo zaštitne mere.

Da bismo bili fer prema građanima moram da kažem da do sada nismo djelili maske građanima . Nismo imali priliku za to. Građani  imaju obavezu da nose  maske. "S druge strane, mere su bile izuzetno poštovane, ali posljednjih mjesec došlo je  da povećane cirkulacije i kretanja  građana, ali građani poštuju mjere i nose maske, naglašava on. Zbog nedostatka zdravstvenih kapaciteta primoranismo  da zaražene s teškom kliničkom slikom šaljemo u regionalnu bolnicu u Prizrenu

„Znamo i svjesni smo da je naša obaveza da radimo mnogo više nego što možemo, ali ponekad moramo imati razumevanje od naših građana da sunađi kapaciteti ogranilen.

Nemamo bolnicu. "Regionalna bolnica u je Prizrenu i mi zajedno sa policijom i inspekcijskom upravom čine sve što je moguće da dođe do mirne i stabilne situacije u vezi s pandemijom", Gradonačelnik je  naglasio je opština Dragaš ima 34 hiljade stanovnika, od toga  je 15 hiljada nerezidenata smješteno u dijaspori. Grad Dragaš nalazi se na jugozapadu Kosova i nalazi se na nadmorskoj visini od 1030 m.

Izvor: (prizrenisot.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš