Gornji Krstac: Solidarnost na djelu tokom mjeseca ramazana

Mještani sela Gornji Krstac, tokom mjeseca ramazana u skladu s praksom Božjeg poslanika znatno su povećali svoje aktivnosti na činjenju dobrih djela.

Zejd b. Halid el-Džuheni, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada.” (Et-Tirmizi) „
Danas je bio posljednji dan ramazana, neobičajna gužva ispred seoske prodavnice u selu Gornji Krstac, gdje se dele lepinje i iftari. Do  posljednjeg iftara u ovom Ramazanu   ostalo  još oko sat vremena.  Mještani uglavnom dođu malo ranije da bi porazgovarali  međusobno, kao i da bi  i saznali da li je još neko stigao u selo.

Djeca s nestrpljenjem očekuju iftar, trče ispred prodavnice, šutiraju neku loptu, igraju neku samo njima znanu igru  i čekaju. Radiju se i pitaju šta ima za večeras. Iftari  su uglavnom različiti, od bijelog  mesa, ćevapa, pice, dunjera , karabataka, pa sve do bureka ,
Većina mještana i ne zna ko donira iftar, tek se sutra dan raspitaju.  Odvikli smo se od spremanja ne znamo kakao ćemo nakon ramazana, kažu u šali mještani ovog pograničnog sela dok čekaju da stigne iftar iz neke ćevabdžinice  ili restorana iz Dragaša. Iftar  uglavnom dijeli seoski trgovac, a nakon podjele u seoskoj prodavnici on svojim automobilom obilazi najstarije i one koji nisu mogli sami da dođu po  iftar.
Ovo je treća je godina zaredom kako se iftar obezbjeđuje  za cijelo selo, a treća je godina kako  jedan od mještana ovog sela plaća ramazanske lepinje za sve stanovnike ovog sela tokom mjeseca ramazana.
Pored podjele besplatnih lepinja, i ove godine kao i prethodnih nekoliko godina, bilo je mnogo doniranih iftara.Mještani  ističu da je   u ovom ramazanu  bilo podeljeno oko  26 iftara, koji su donirani od naših mještana.Većina doniranih iftara su finasirani od strane  mlađih ljudi koji uglavnom rade u zemljama zapadne Evrope. Nostalgija za rodnim krajem i ramazanskim ambijentom nikada neće biti izbrisana iz njihovih sjećanja. Gdje god da radimo i živimo mi smo u mislima s rodnim krajem, kažu uglavnom koji su otišli da rade daleko od rodnog kraja  kada tokom leta borave u selo.
Selo Gornji Krstac je smješteno na padinama Koritnika  udaljeno je od opštinskog centra oko 8 kilometara, a ukupan broj stanovnika je oko 730. Tokom zimskih mjeseci u selu živio oko 110 mještana.
Jedna velika prilika koja se nalazi pred nama tokom mjeseca ramazana jeste priređivanje iftara postaču. Mnogi nisu svjesni činjenice kolika nagradu ima onaj koji nahrani postača i priredi mu iftar. Neki učenjaci zastupali su mišljenje da će čovjek koji za iftar postaču dadne samo jednu datulu ili čašu vode, biti obuhvaćen nagradom koja se navodi u ovom hadisu.
Neka Allah ukabuli svima onima koji su obezbjedili iftar za mještane ovog sela, i neka im Allah poveća nafaku i upiše u sevap.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš