Godišnjica zločina u Restelici

Septembar 1912. godine bilježi najbolnije i najtužnije dane naše historije. Te godine srpska vojska je počinila zločine u kojima je ubijeno nekoliko desetina nedužnih mještana Gore.

Godišnjica zločina u Restelici

Ubistva su izvršavana streljanjem, a namjera srpske vojske bila je osveta i zaplašivanje stanovništva.

Najveći zločin desio se 17. septembra 1912. godine u Restelici, kada je ubijeno 12 mještana, među kojima je najviše bilo iz familije Hodža (Koljošofci – Aljabukofci). Najmlađa žrtva bio je Alija Hodža, koji je imao 19 godina.

Srpska vojska je prema Zlipotoku povela 14 mještana Restelice sa namjerom da ih strelja. Odvedeni su do mjesta “Bubaljina rupa” (udaljene oko 2km od Restelice), gdje su ubijeni.

Zločin je preživjelo dvoje ljudi. Prvi preživjeli bio je Ragip Ese, koji je negdje na pola puta uspio pobjeći iz kolone. To je učinio u izrazito strmom dijelu gdje se najmanje očekivalo da neko može pobjeći. Pobjegao je u Albaniju.

Drugi preživjeli bio je Vejselj Bazda. On je ranjen pao u nesvest. Čim se osvestio zatražio je vodu ne znajući da su srpski vojnici još tu. Srpski vojnik je Vejselju sabljom rasekao i unakazio lice, ali je Vejselj velikim čudom i nakon toga ostao živ.

Mjesto gdje su streljani i ukopani danas nosi ime “Javori”. Tu je rah. Adem Hodža nekoliko godina kasnije zasadio javore.

Ovaj zločin je izazvao veliki strah među mirnim stanovništvom Gore. Ubrzo nakon zločina veliki broj familija napušta Goru i odlazi u Tursku (Anadolija). Oni koji su ostali živjeli su godinama u strahu, a o zločinu nikada nisu govorili.

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš