Film „GORA“ dobitnik specijalne nagrade DokuFesta

Žiri u sastavu Karen Cirillo, Mimi Brody i Ognjen Glavonić dodelio je “Specijalnu nagradu” u kategoriji NAJBOLJI FILM DOLAZEĆIH BALKANSKIH REŽISERA filmu „Gora“ Stefana Maleševića.

Film „GORA“ dobitnik specijalne nagrade DokuFesta

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA: Film Stefana Maleševića odlikuje izvanredan vizuelni aspekt, bogata i laka meditacija o jednoj zajednici s planine, njenoj prirodi, životinjama i ljudima. Autor je s radoznalošću i opažanjem približio vreme, tradiciju, ritam i pravila života u Gori onima koji možda nikad neće imati priliku posetiti ovaj deo sveta.

“Goranci žive u Gori, na jugu Kosova, na Šar-planini. Oni su muslimani koji govore slovenskim jezikom. Tokom godina oni su iskorišćavani za političke igre vlasti među narodima koji ih okružuju (Srbi, Makedonci, Bugari, Albanci, Bošnjaci…).

Ovo je prvi film koji govori o onome što oni zaista jesu, a ne ko su i kome pripadaju.

Uzimajući u obzir činjenicu da je zabranjeno snimanje žene, “Gora” prati ovu bogatu kulturu svakodnevnim ritualima muškaraca iz Gore, dok planine oko njih pokazuju koliko je duga njihova egzistencija”, stoji u opisu ovog filma na zvaničnoj stranici DokuFesta.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš