Otvoreno pismo medijama

Duda Balje: Podnjeli smo tužbu kako bi zaustavili nezakonitu gradnju hidrocentrala u Gori

Sutra će u devet časova u Opštinskom sudu u Prištini biti predata tužba protiv nelegalne odluke donete bez saglasnosti predstavnika manjinja o ekspropriaciji u ataru Gore, na području gdje žive pripadnici manjinske zajednice u Opštini Dragaš.

Poslanica ispred Koalicije Vakat Duda Balje povodom problema vezanih za nezakonitu ekspropriaciju te nezakonitog davanja saglasnosti za gradnju šest hidrocentrala u ataru Gore, uputila je otvoreno pismo  medijima kakao bi upoznala javnost o svim legalnim i legitimnim potezima koje su mještani sela Vranište u saradnji sa njom, kao i drugim institucijama na Kosovu  poduzeli kakao bi zaštitili svoju imovinu

Obraćanje poslanice Dude Balje, javnosti prenosimo u cjelosti

 

Poštovani građani Gore

 

Problematika oko izgradnje hidrocentrala u Opštini Dragaš je veoma kompleksna , i zahtjeva veliku angažovanost svih političkih faktora, kako bi se adekvatno zaštitila prava manjinske zajednice koja živi u Opštini Dragaš.

Posle moga prvog sastanka sa mještanima sela Vraniste bilo je jasno da opštinske vlasti u Dragašu ne prestaju za zloupotrebom i kršenjem zakona, a  pritom i ne obraćajući pažnju na negodovanje odbornika koji su demonstrativno napustili Skupštinu kao i na negodovanje kompletne  mnajinske zajednice u Gori.  Oni  nastavljaju svoje aktivnosti na pripremi izgradnje još dvje hidrocentrale u ataru sela Vrnište.

Nakon prijema protestnog pisma od strane mještana sela  Vraniste pokušala sam u skladu sa mandatom kao narodni poslanik da učinim sve što je u mojoj moći i ne dozvolim kršenje zakona. Obavestila sam sve kompetentne ljude u vladi Kosova  da je u Opštini Dragaš da djelu kršenje zakona i klasična diskriminacija principom majorizacije i preglašavanja. Pismo sam uputila premijeru Kosova, predsjeniku Kosova, predsjedniku Pralamenta, Narodnom advokatu, agenciji za vodu, Ministarstvu za Lokalnu samoupravu, kao i međunarodnim institucijama,  počev od evropske Kancelarije pa sve do američke Ambasade.

Zajedno sa mještanima ( njihovim predstavnicima ) imali smo niz sastanaka u cilju sprečavanja izgradnje hidrocentrala. Sastanci su bili održani  u Parlamentu sa savetnicima predsjednika Skupštine  Kadri Vejseljija, gos.Dritonom Laiqi. Takođe smo održali zajednicki sastanak u Ministrstvu za zaštitu životne sredine, na kojem je prisustvovao permanentni sekretar ministrstva, i firma koja želi  graditi hidrocentrale u Gori. Sa svim pomenutim akterima imali smo konusultacije i dogovore i dobili smo podršku od svih koji su želeli da istrajemo na poštivanju zakona i zaštite manjinske zajednice u Gori.

Na osnovu uvida u dokumentaciju bilo je jasno da postoje malverzacije koje se odnose na proceduru za dobijanje saglasnosti, kao i kršenje zakona, počevsi od lokalnog nivoa, pa sve do Ministrstva i direktorijata unutar njega.

Nije ispoštovano pravilo koje podrazumjeva davanje  saglasnosti zajednice ( mještana ) mjesta gde  se hidrocentrale grade. Eksproprijacija imovine je glasana na lokalnom nivou, bezspravno i bez prisustva pripadnika manjinske zajednice. Takođe nisu ispoštovane procedure vezane za zaštite životne sredine ( flore I faune ), te postoji opasnost od  unistavanja reka.

Zajednički smo se dogovorili  da angazujemo advokata koji će nam pomoći da spremimo tužbu sudu za nelegalne radnje Skupštine Opstine Dragaš kao i nelogične poteze gradonačelnika koji je napre tužio skupštinu, a nakon dvje godine potpisao rješenje o ekspropriaciji.

Ja sam angazovala advokata i sa njim skoro dva mjeseca radili na pripremu dokumentacije za tužbu. Imali smo u tom periodu mnogo sastanaka. Na tim svim sastancima su bili prisutni prestavnici sela Vranište koji su bili izabrani da rade na pripremu materijala za tužbu.

I konačno,tuzba je pripremljena  i  sutraće  u 9 časova biti  predata  Opstinskom Sudu u Prištini.

Vjerujemo u pravdu i kosovsko zakonodavstvo, te očekujemo  da ce rad Suda biti nepristrasan, realan i da ce presuditi u  skladnu zakonom, a zakon je u ovom slučaju na strani  meštana Vraniste.

Posle podnosenja tužbe u sudu u vrlo kratkom roku očekujem  satanak sa gos.Janezom Kopacem i ambasadorima  gdje ćemo otvori raspravu o izgradnji hidrocentrala u Gori koje unistavaju životnu sredinu. Takođe koristim priliku zahvalim se meštanima sela Vraniste na istrajnosti i odlučnosti.  Molim sve mjestane Gore, odbornike na lokalnom nivou  da zajednickim snagama pokušamo da sprečimo aktivnosti u našem kraju za koje nismo saglasni.

Takođe tražim od poslanika da ne dozvole isti scenario koji se priprema da se u ataru sela Rapče na Plavskoj reci izgrade jošdvje centrale. SO Dragaš na čelu sa gradonačelnikom ponovo po istom scenariju krši zakon na štetu manjinske zajednice.

S postovanjem,

Odbornica u Skupštini Kosova ispred Koalicije Vakat

Duda Balje

Izvor: (Redakcija)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš