Lični stav

DRAGAŠKO PROLJEĆE U OKTOBRU

Završeni su prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu. Dosadašnja vlast ide u opoziciju, ili ostaje ispod izbornog praga. Takozvana „ratna opcija“, nakon dvadeset godina, neće biti dio Vlade Kosova

DRAGAŠKO PROLJEĆE U OKTOBRU

Bošnjaci Kosova nastavljaju u starom vozu sa tri vagona, razjedinjeni i posvađani. Bez nacionalne strategije i programa za budućnost zajednice, sa individualnim prohtjevima kao primarnim političkim ciljem.

Među bošnjačkim političkim subjektima pobjednik je Koalicija Vakat, koja dobija dva poslanička mandata, i Nova demokratska stranka (NDS), kojoj će pripasti treće zagarantovano mjesto. Numan Balić (SDA) i nezavisni kandidat Esmir Kasi postigli su skromne rezultete. Dakle, sve ostaje kao u tri zadnja skupštinska saziva.

Prema još nepotvrđenim rezultatima, poslanička mjesta će dobit Rasim Demiri i Duda Balje iz Koalicije Vakat, te Emilija Redžepi iz NDS-a. Sve po starom i bez promjena.

Po svemu sudeći, u novoj vladi Kosova Bošnjacima će pripasti mrvice oko kojih će se voditi borba do iscrpljenja. Zapravo, borba je odavno počela, a sada ulazi u završnu fazu, sa izgledom da svi budu gubitnici.

Nakon ovih izbora, jedino je u Dragašu došlo do promjena. Naime, predsjednik DSV-a Usmen Baldži, koji je dvanaest godina bio na položaju zamjenika ministra, dobio je manje glasova od mlađih kandidata, čime su glasači pokazali da su za reforme i promjene.

Drugo, valjda je, nakon trideset godina Numan Balić shvatio da treba da se povuče i prepusti nekom drugom, od njega „umornu“ i „istrošenu“ SDA.

Jedino u Prizrenu nema promjena ni na vidiku. Zasjeli predsjednici DSB-a i NDS-a i godinama zavađaju narod, kako bi što duže ostali na pozicijama. Uskoro ulaze u četvrti mandat i drugu deceniju na vlasti, bez pomisli da je i njihovo vrijeme isteklo.

Moj savjet je da se pripreme za miran odlazak i ne „brinu“ mnogo o zajednici. Prvo što mogu uraditi je da se ne kandiduju za predsjednike svojih stranaka i ne traže izvršne funkcije. Neka u tišini „izguraju“ još ovaj poslanički mandat i potraže neki posao.

Jer se ne zna, proljeće može stići i u oktobru.
U Dragašu je već stiglo.

Izvor: (Sadik Idrizi)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš