Dragaš: Zavšena šesnaestodneva kampanja protiv nasilja u porodici

Jučerašnjim sastankom koji je održan u sali SO Dragaš, okončana je šesnaestodnevna kampanja protiv nasilja u porodici. Tim povodom održan je sastanak sa članovima Kordinacionog mehanizma i predstavnicima Opštine na kome su sumirani rezultati kampanje, kao i prezentirani podatci o prijavljenim slučajevima nasilja na teritoriji Opštine Dragaš.

U okviru šesnaestodnevnih aktivnosti Kordinacioni mehanizam je održao niz predavanja sa ciljem buđenja svesti kod građana, a naročito kod djece, te alepovalo kroz predavanja da svako vid nasilja prijavluju kakao bi se zaštitili žrtve od nasilnika. Preavanja su održana i u osnonim školama kao i srednjoj školi, u nastavi i na albanskom i bosanskom jeziku. Na sastanku je naglašeno da je Opština Dragaš među prvim Opštinama koja je formirala ovakaf mehanizam, te zatraženo je od nadležnih veča podrška ovom timu kao i planiranje posebnog bušeta za narednu godinu za aktivnosti ovog veoma značajnog mehanizma.

Gradonačelnik Opšrine Saljim Jenuzi se zahvalio članovima ovog mehanizma za sve dosadašnje aktivnosti na buđenju svjesti kod građana te istakao da će Opština pružiti svu pomoć i podršku ovom mehanizmu, koji je postao jedan od obaveznih mehanizma za zaštitu žrtava na lokalnom nivou.

Kordinacioni mehanizam protiv nasilja u porodici (KMPNP) u Opštini Dragaš je osnovan sa ciljemn da objezbedi hitno i sveubuhvatno reagovanje na nasilje u porodici, efikasnu kordinaciju institucionalnog odgovora za rešavanje slučajeva nasilja i doprinese u kreiranju proaktivnih politika protiv nasilja u porodici u Opštini Dragaš.

KMPNUP stremi društvu u kome se nasilje smatra neprihvatljivim oblikom ponašanja među polovima unutar pododicea i šire u društvu u kome djeca odrastaju u zdravom i bjezbednom porodičnom okruženju.

Nasiljem se smatra bilo koji postupak ili ne djelovanje jedne osobe prema nekoj drugoj osobi čija je posledica kršenje, fizičkog , moralnog, psihološkog, seksualnog , socijalnog ili ekonomskog integriteta.

U Opštini Dragaš postoji Kordinacioni mehanizam protiv nasilja u porodici koji se sastoji od tima stručnjaka koji se udružuju da zajedno reaguju odmah i sa punom odgovornošću prema jednom određenom problemu kao što je nasilje u porodici. Članovi ovog kordinacionog tjela su iz: Policije,Centra za socijalni Rad, Opštinskog sudaDirektorijata zdrastva, Direktorijata Obrazovanja,Kancelarije za ravnopravnost polova, Kancelarije za zajednice, Kancelarije za zapošljavanje, Zastupnika žrtve, Glavnog centra porodične medicinei NVO inicijativa žena.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš