Dragaš: Obilježena 14. godišnjica od proglašenja nezavisnosti Kosova

Svečanom akademijom u Sali SO Dragaš počeo je splet kulturnih aktivnosti povodom četrnaestogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova. Svečana sjedinica je počela intoniranjem Kosovske himne, a zatim je proučena dova za pale šehide tokom rata za sticanje nezavisnosti Kosova.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Opštine Dragaš, Bedžet Dželjadini  podsjetio je na sve one koji su dali živote za Kosovsku nezavisnost, i nastavio:

“Okupili smo se danas na ovoj akademiji, da proslavimo i u isto vrijeme da se podsjetimo  na najkulminantniji događaj naroda i države Kosovo. Naše putovanje ka slobodi započeto pre mnogo decenija. Napori i ratovi su  bili predugi i naporni i nisu nikad prestali, do potpune nezavisnosti i slobode koju danas imamo. Svako od nas, ali i generacije pre nas, imali smo različite historijske  patnje i strahote od najvarvarskijeg i  najkriminalnijeg  neprijatelja  koji je svijet ikada video.

 Naša generacija je bila generacija koja je doživjela  najbrutalniju patnju i agresiju u  krvavaj Istorija naroda Kosova. Naš narod je sistematski bio proganjan, bili smo proganjani, bili smo zatvarani, silovani, otpušteni,  uskraćeni smo za sve u životu, pobijeni smo, masakrirani, protjerani sa naših prostora i pred svim ovim stradanjima i divljačkom agresijom 90-ih, godina, pred kraj 20. vijeka.

Mnogi rodoljubi, i intelektualci su se suočili sa svakim izazovom i zlom, ne štedeći ništa od sebe, ni život  sa jedinom svrhom: živjeti slobodni kao svi naroda  civiliziranog svijeta.

Danas slavimo ovaj dan, zahvaljujući brojnim kćerkama i sinovima  Kosova. Posebno izražavamo veliko poštovanje i poniznost, za dva muškarca, amblemi albanske države i nacije, arhitekte nezavisnosti Kosova, Istorijski predsjednik dr. Ibrahim Rugova, džinovski čovjek, koji je svojom politikom, hrabrošću, mudrošću i diplomatikom pokrenuo cio svet za slobodu Kosovca i Adema Jašarija, pečata hrabrosti, heroja i simbola neviđene žrtve, legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, koji svojim otporom i svojom borbom otvorio novo poglavlje slobode.

Najveća zahvala  pripada Bogu Svemogućem, 17. februara 2008. godine otvoreno je novo poglavlje za Kosovo i za to moramo raditi, i čuvati slobodu  jer je sloboda prava duša jedne nacije.

Za to moramo raditi i napredovati u svim oblastima života, sa fokusom na našu opštinu. Svi zajedno, bez obzira na partijsku ili etničku pripadnost, da se zalažemo za bolju dobrobit naših generacija i onih koji će doći poslije nas. Da radimo i gradimo svoju opštinu i našu državu. Jačanje naših odnosa sa prijateljskim zemljama, rad na ispunjavanju obaveza kao Opštine i države ka novim priznanjima, putu ka članstvu u EU, NATO i drugim međunarodnim organizacijama, u trajnom prijateljstvu sa našim najjačim saveznikom, SAD, Evropom i drugim prijateljskim zemljama.

Sa velikim uvjerenjem i nadom za  bolju budućnost  želim vam da vječno uživamo u našu nezavisnost . Slava svim mučenicima  palim za slobodu! Bog blagoslovio Kosovo, Bog blagoslovio našu opštinu, Bog blagoslovio naše prijatelje! Bože sačuvaj blagoslovi nas sve! Hvala ti! istakao je u svom obraćanju između ostalog gradonačelnik Opštine Dragaš Bedžet Dželjadini,

Nakon toga se prisutnima obratio i potpredsjednik Opštine Dragaš, Fejsal Halilović. On je između ostalog naglasio. “Poštovani predsjedniče dozvolite mi da svim građanima naše opštine, Republike Kosova, vama lično i svima ovdje prisutnima, u moje ime i u ime nevećinske zajednice poželim sretan Dan nezavisnosti. Na nama je i dalje velika odgovornost u preduzimanju koraka za dalji napredak i razvoj naše opštine”, kazao je Halilović.

 Prisutnima su obratili i čestitali praznik, predsjednik Skupštine, Uran Halimi,  predstavnik veterana iz Dragaša i predstavnik porodice palih boraca.  Nakon završetka svečane akademije organizovana je posjeta mezarju palih boraca u Dragašu i selu Buqe.

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš