Dio Gore preko 30 sati bez struje – Slučajnost ili namjera?

Nekako se često podudaraju nestanci električne energije sa praznicima tipa Bajrama. I ove godine, i ovih dana, zapravo dva dana zaredom. Jednog dana čitavih 13 sati bez struje, tačnije od 9h uveče do 10h sutradan, zatim sljedeće večeri od 22h do 17h sutradan, skoro 20h. Dakle, pravac od Dragaša prema Restelici kao i obično ostaje bez napajanja a da najčešće razlozi nisu poznati, pa dolazi do raznih tumačenja.

Dio Gore preko 30 sati bez struje – Slučajnost ili namjera?

U razgovoru sa stanovništvom, mnogi imaju neobične reakcije, mada su mnogi i oguglali, pa kažu “doći će struja samo se treba strpiti”.

Neki se žale jer ne mogu komunicirati internetom sa mnogima koji ove godine nisu uspjeli doći zbog raznih odluka zemalja u okruženju kao poslijedica zaštite od korone.

Drugi opet govore o mogućoj trgovini pa kalkulišu o tome koliko struje može da ide za Albaniju za ovo vrijeme prekida koje traje dva dana, odnosno dvije večeri. Opet neki kažu namjerno gase upravo pravac Restelice jer je u gorskom dijelu to najmnogoljudniji kraj i svakodnevno ima udaja i veridbi i drugih ceremonija, pa pokušavaju na ovaj način spriječiti druženja i slavlja, kako se ne bi ljudi okupljali.

KEK, KEDS, KOST ili kakva sve imena nemaju u elektrrodistribuciji na Kosovu, ostaju nijemi. Ni traga ni glasa od njih. Ne javljaju se ni preko medija, ni preko nekog saopštenja, pa makar rekli izvinite došlo je do nekog kvara. U civilizovanim državama još sredinom 20-og vijeka znali su se oglasiti preko medija ili na neki drugi način i reći, “tada i tada će doći do radova na mreži, tada i tada je došlo do kvara izvinjavamo se stanovništvu”, ali, to je bilo u civilizovanim društvima gdje je poštovano pravo individue, klijenta ili kako bi se već izrazili.

Sudeći po vremenu koje je svako domaćinstvo provelo bez struje, mnogi će zamrzivači biti ispražnjeni od zaliha mesa jer se već pokvarilo, pogotovo sviježe meso od kurban bajrama. Naravno niko nikada neće ni tražiti naknadu za štetu, kao što nikad i nije, jer bi to bilo uzalud, nikome ne pada na pamet da plati za oštećenje uređaja kao posljedica seckanja struje i slabog napona, a kamoli za pokvareno meso.

Problem je u tome što će nadležni u elekto distribuciji govoriti o kvaru na “ovoj ili onoj banderi” u “ovoj ili onoj deonici” i prebacivati odgovornost na bilo koga, samo neće prihvatiti krivicu na sebe. Kao da je pitanje bandera, odgovornost mještana u problematičnom regionu. Kao da su krivi stanovnici iz Restelice, Zlipotoka, Kruševa Globočice i svih naniže i da su oni krivi za probleme sa lošim kablovima i truhlim banderama koje vise iznad zemlje, jer su milion puta samo improvizorno pričvršćivane, najčešće samo privezane za komad drveta ili komad neke druge bandere.

Izvještavali smo o brojnim posjetama najvišim organima u KEKU I KEDSU, delegaciji na čelu sa Usmenom Baldžijem kojoj je obećana totalna rekonstrukcija, čak i promjena trase kako bi se u budućnosti lakše dolazilo do mjesta kvara, delegaciji sa Nuhijom Tairovci kojoj je rečeno da su obezbjeđena sredstva, delegaciji sa Velidom Hadžisinom, Šerifom Agom i Bajramom Hodžom, kojoj je ispričana još jedna fina priča, delegaciji sa Uzairom Hamzom, Mehmedom Hamzom, Adnanom Redžeplar kojima je takođe rečeno da deonica dalekovoda prema Restelici ima prioritet u odnosu na sve dalekovode u opštini, i možemo da nabrojimo još nekoliko delegacija o kojima smo pisali i o obećanjima koja su iznošena. Naravno, rezultat je nestanak struje na 30 sati i svako malo, seckanje koje najčešće kvari uređaje po domaćinstvima.

I tako u nedogled

U međuvremenu svake godine na desetine porodica migrira iz Gore, mnogi dolaze u sezoni, a baš u to vrijeme najčešće i dolazi do ovakvih intervencija.

Jedan sagovornik iz dijaspore kaže da su Kinezi za svega dva tri dana napravili kompletnu kovid bolnicu sa ogromnim kapacitetom, dok kod nas promena neke bandere (bandere se i ne mjenjaju), ili nekoliko žica, traje po više dana.

“Moguće je da je ovo taktika da se vrši tiho iseljavanje, jer samo tako mogu da tumačim nestanak struje samo u gorskom dijelu. Mada ne vidim ko se više može iseliti. Velika većina u Gori su penzioneri, i oni koji su pred penziju”, dodaje naš sagovornik.

Veliki znak pitanja je nad političarima koji prihvataju neko status quo stanje i zadovoljavaju se nekakvim obećanjima.

Ovo izaziva veliki revolt među stanovništvom, pa su se mogli čuti i komentari da se treba organizovati i sa stotine automobila otići pred KEK u Dragašu, ali i u Prištini i napraviti veliku galamu blokirati cijeli kEK kako bi neko napokon video da ovdje postoji ozbiljan problem i da se neko poigrava sa desetinama hiljada stanovnika.

 

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš