Avdo Humčanin - prvi učitelj iz Bosne u Gori

 Avdo Humčanin - prvi učitelj iz Bosne  u Gori

Za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, odnosno između dva svjetska rata, u kosovskom dijelu Gore radile su četiri osnovne škole: u Vreništu (od 1918.), Brodu (od 1920.), Restelici (od 1922.) i Rapči (od 1929.).  Nastava se izvodila na srpskohrvatskom jeziku.  Pošto nije bilo učitelja iz Gore, mahom su angažovani prosvjetni radnici iz Srbije, Crne Gore i Bosne.

Većina učitelja bili su Srbi i Crnogorci, a bilo je i nekoliko muslimana (Bošnjaka). U Restelici su radili Avdo Humčanin i Mustafa (čije prezime nismo saznali), obojica iz Bosne. Avdo Humčanin je bio porijeklom iz Brčkog. Jedno vrijeme je radio u Restelici, a zatim u Rapči, gdje je školske 1934/35. godine bio upravitelj i učitelj škole. Te godine je u prvi i drugi razred bilo upisano ukupno 56 učenika.

U rapčanskoj školi je u isto vrijeme radio i učitelj Nebojša Jerković. Poslije Drugog svjetskog rata osnovna škola u Dragašu dobija njegovo ime, koje je zadržala do danas. Ime učitelja Avda Humčanina je potpuno zaboravljeno, a kamoli da neka škola u Gori ponese njegovo ime.  

Avdo Humčanin je nakon Drugog svjetskog rata radio kao učitelj u Krstacu kod Teočaka, dok je školske 1950/51. godine bio upravitelj škole u Kladnju.

Prema dostupnim dokumentima, Avdo Humčanin je 1961. godine diplomirao geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Stradao je kao civilna žrtva u Sanskom Mostu 17.05.1995. godine.

 

dr.Sadik Idrizi

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš