Ambasador Republike Turske Çağrı Sakar posjetio opštinu Dragaš

Ambasador Republike Turske na Kosovu Çağrı Sakara posjetio ove srijede opštinu Dragaš.

Ambasador Republike Turske Çağrı Sakar posjetio opštinu Dragaš

Ambasadora je primio gradonačelnik Dragaša Bedžet Dželadini, koji mu je poželio dobrodošlicu u opštinu Dragaš.

“Turska je bila veliki prijatelj Kosova. To je dosljedno dokazano njenom snažnom podrškom našoj zemlji, kako prije, tako i za vrijeme i nakon rata. Naša opština ima duhovnu vezu sa Turskom, jer u njoj živi mnogo članova naših porodica. O tome najbolje svedoči učešće stanovnika Dragaša u bici kod Čanakalea gdje se većina njih nije vratila jer su pali kao šehidi”, kazao je Dželadini.

 
 

Dželadini je kazao da je Turska mnogo pomogla Kosovu i opštini Dragaš u svim sferama života.

“Veze u oblasti obrazovanja su obnovljene i nakon rata gdje je Turska stipendijama sponzorirala desetine studenata iz naše opšine. Takođe u školi Maarif (Turska škola) u Prizrenu i Prištini ima mnogo učenika koji pohadjaju nastavu. Turski KFOR je u velikoj mjeri doprineo otvaranju i asfaltiranju mnogih puteva koje koristi lokalno stanovništvo. Turska organizacija “TIKA” svojim atraktivnim programima dala je izuzetan doprinos, posebno stočarskim programima, na čemu smo veoma zahvalni.
Turska država je imala važnu ulogu u brizi za sigurnost zemlje u poslijeratnim godinama”.

Gradonačelnik Dželadini rekao je ambasadoru da je naša opština jedna od najnerazvijenijih opština na Kosovu, koja se suočava sa masovnim odlaskom mladih ljudi zbog nedostatka perspektive. Zatražio je od turske ambasade da utiče na privatne kompanije u Turskoj da otvore proizvodne pogone u našoj zemlji. Takođe je zatražio da Turska sa svojim akterima kao što su TIKA, turski KFOR i dr. bude prisutna u našoj opštini.

Ambasador Sakara nakon čestitanja Dželadiniju za izbor na mjesto gradonačelnika rekao je da je srce Turske na Balkanu Kosovo, a srce Turske na Kosovu Dragaš.

Nakon sastanka, učesnici su zajedno posjetili dvije glavne džamije u Dragašu, kako bi podelili pakete hrane za pomoć porodicama u nevolji.

Nakon završetka aktivnosti pridružili su im se i predstavnici Islamske zajednice u Dragašu. Gradonačelnik Dželadini je u čast svetog mjeseca Ramazana služio iftar

Izvor: (radiogora.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš