Adnan Redžeplar: Otvaranje radnih mjesta je ključ za opstanak našeg naroda na ovim prostorima

Adnan Redžeplar: Otvaranje radnih mjesta je ključ za opstanak našeg naroda na ovim prostorima

Gorapress: Vi ste nosilac liste ispred Demokratske stranke Vatan, a od nedavno ste izabrani za predsjednika partije

Adnan Redžeplar: Najpre želim da poselamim sve vase čitaoce i da poželim da ovi vanredni parlamentarni izbori proteknu u jednoj fer i demokratskoj atmosferi. Od prije nekoliko mjeseci sam i predsjednik partije i veliko mi je zadovoljstvo da sam na čelu jedne velike institucije koja je u poslijeratnom periodu imala jako značajnu ulogu u zaštiti naše zajednice, koja je nažalost bila ostavljena nakon rata na milost i nemilost  od  prethodne politike i njenih vođa. 

Demokratska stranka Vatan  i na ove izbore izlazi dostojanstveno i narod zna da nikad od sada nismo iznevjerili naše građane i da smo uvjed stajali iza onoga što smo rekli.  Naša partija ima veoma jaku partijsku strukturu i moj dolazak na čelu partije je još jedan dokaz da je Vatan u pravom smislu riječi demokratska partija i da se na čelu partije može doći isključivo radom i zalaganjem.

 

Gorapress: Vi ste još aktuelni zamjenik ministra za rad i socijalnu politiku, kako ste se snašli u tom ministarstvu?

 

Adnan: Da, na toj sam funkciji oko šest mjeseci, i nažalost nestabilna politička situacija i česti izbori ne pružaju mogućnost da dam svoj maksimum i budem u službi građana na pozici na kojoj sam imenovan. Postoji i te kakva potreba da našim ljudima pomogne da ostvare zakonom garantova prava koja se tiču zdravstvene i socijalne zaštite.

Kao što vam je poznato kosovski zakon o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti omogućuje svim građanima starijim od 65 godina novčanu pomoć od devedeset eura, bez obzira da su imaju radni staž ili ne. Ovakva primanja i ako skromna naterela su mnoge naše građane da se registruju i da izvade kosovska dokumenta, što je pozitivno kada znamo da je trend odlaska i migracije i dalje jako prisutan na Kosovu kao i Gori.

Gorapress: Zašta ćete se vi zalagati ukoliko budete izabrani u parlamentu Kosovu, šta je vaš prioritet?

Adnan: Kao jedan od ključnih prioriteta na kojem ću biti fokusiran ukoliko budem izabran za poslanika je prije svega decentralizacija, ali ne deklarativno nego istinski.

Naravno i kao predsjednik partije koju predvodim imam tu obavezu, jer je to u skladu sa našim programom. Kada govorimo o decentralizaciji važno je naglasiti da je Demokratska stranka Vatan prva uputila zvanične zahtjeve u kojima smo tražili da Vlada Kosova u skladu sa zakonom pokrene proces formiranja novih Opština. Takođe je važno naglasiti da su kroz historiju na području naše današnje opštine uvijek  egzistirale više opština. Sve do 1965 godine Gorski srez je imao 7 opština, 4 u djelu Gore, a tri u Opolju. Dakle za razliku od drugih sredina koje su danas postale opštine, a nikad u historiji nisu imali takav status,  mi smo u kontinuitetu zadnjih sto godina imali svoju Opštinu i naravno naš cilj je da nastavimo taj kontinuitet, kakao bi naši građani ostvarivali svoja prava u mnogo boljim uslovima.

Takođe je važno naglasiti da Kosovo ima dobre zakone koje se tiču manjina međutim njihova implementacija u praksi je loša. Moj zadatak će biti dosljedna primjena svih zakona, a naročito onih koji se odnose na proporcionalnu zastupljenost u zapošljavanju na svim nivoima.

Zalagaću se da naši građani imaju redovno snabdijevanje strujom, problem je jako izražen zimi i nedopustivo  je da naši građani koji su najbolji platiše na Kosovu  budu i po nekoliko dana u mraku.

 

Gorapress: Dugi niz godina bili ste Koordinator u obrazovanju u nastavi na bosanskom jeziku, reci te nam zašta će te se  s centralnog nivoa zalagati?

Adnan: Krajne je vrijeme da naša djeca imaju udžbenike u skladu sa planovima i programima. Ali nažalost  to i nije jedini problem u obrazovanju. Pored problema sa uđbenicima postoji i još veći problem koji se odnosi na kvote za formiranje odjeljenja. Veoma teško održati nastavu u malim sredinama u kojima je prisutna migracija, a za našu Opštinu je dodatni teret što je jedan deo goranske zajednice van obrazovnog sistema Kosova.

Insistiraću u Parlamentu Kosova da se urade određene izmjene u zakonu o obrazovanju. Ako nam Ustav garantuje pravo na obrazovanje, to se pravo može jedino ostvariti izmjenama koji bi po principu jedan učenik jedan učitelj trajno riješili ovaj problem. Takođe ću se zalagati za otvaranje više smjerova na univerzitetima, jer su nam potrebni kadrovi svih profila.

Neophodno je i izvršiti određene izmjene u  administrativnom  uputstva 9/2016. Ovim uputstvom se  obezbjeđuju  mjesta manjinama na svim univerzitetima. U ovom uputstvu nedostaju zaštitni mehanizmi pa je u praksi bilo slučajeva kada su pripadnici većinske zajednice upisivani na naša zagarantirana mjesta, naročito na Medicinskom fakultetu. Obaveza mi je da u narednom periodu radim na izmeni ovog uputstva.

Gorapress: Kako vi gledate na problem velike nezapošnjeosti  i migracija?

Adnan: Ključ za opstanak na ovim prostorima je zapošljavanje. Krajne je vrijeme da se neke stvari promjene. Zašto samo naš narod mora odlaziti od  svog zavičaja kakao bi obezbjedili   egzistenciju za svoju porodicu. Naš je prioritet da taj trend odlaska pomenimo. Migracija se može zaustaviti jedino kroz podršku privatnom sektoru koji bi otvaranjem mini poduzeća. Maksimalni se moraju iskoristiti prirodni resursi i poboljšati uslove za razvoj turizma i stočarstva. Farmeri se moraju podržati kakao bi se povećao stočni fond i povećala proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda.

Izvor: (Plaćen sadržaj)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš