Borac za prava Roma na Kosovu

Umro novinar i pjesnik Kujtim Paçaku

Danas je nakon kratke i teške bolesti, u 59. godini života, preselio Kujtim Paçaku, novinar, pjesnik, borac za prava Roma i bivši zastupnik u Skupštini Kosova.

Umro novinar i pjesnik Kujtim Paçaku

Predsjednik Hashim Thaçi je, izražavajući saučešće porodici preminulog, prijateljima i kolegama između ostalog naveo da je sa dubokim bolom primio vijest o smrti bivšeg zastupnika, intelektualca i pjesnika iz romske zajednice, dodajući da prijevremena smrt predstavlja gubitak za porodicu, prijatelje i zajednicu koju je dostojanstveno predstavljao.

Vijest o smrti bivšeg zastupnika Kujtima Paçakua pred zastupnicima Skupštine Kosova, saopštio je Kadri Veseli, zatraživši minut šutnje kako bi odali počast bivšem zastupniku Kujtimu Pačakuu, koji je u prošlom sazivu bio zastupnik Nove partije Roma Kosova, dok je javnosti više bio poznat kao pjesnik i borac za prava Roma.

"Sa velikom žalošću sam primio vijest o smrti Kujtima Paçakua, našeg bivšeg dugogodišnjeg zastupnika iz romske zajednice. Njegovom iskrenom političkom posvećenošću, još ranije i kao pjesnik, Kujtim je bio najautentičniji glas Roma na Kosovu, kojeg su mnogi poštovali. Saučešće njegovoj porodici, prijateljima, saradnicima i svim pripadnicima romske zajednice", kazao je predsjendik Skupštine Kosova, Kadri Veseli.

Kujtim Paçaku je rođen 1959. godine u Prizrenu. Završio je Muzičku akademiju i diplomirao je romologiju na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Jedno vrijeme se bavio novinarstvom.

Zbog angažovanja na ostvarivanju prava manjina bio je proglašen ambasadorom mira na Balkanu. 

Autor je nekoliko knjiga pjesama. 

Za sobom je ostavio suprugu i troje djece.

Dženaza rahmetli Kujtima Paçakua biće obavljena sutra (petak) sa podne-namazom u Prizrenu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš