Danas počinje mesec Ramazan, mesec posta i dobročinstva

Za pripadnike Islamske veroispovesti Ramzan je mesec posta, mesec promene i mesec dobročinstva.

Danas počinje mesec Ramazan, mesec posta i dobročinstva

Ramazan je jedan od najsvetijih meseci u islamskoj religiji, tokom kojeg se muslimani širom sveta pridržavaju posta od zore do zalaska sunca. Ovaj mesec je posebno važan jer predstavlja period introspekcije, duhovnog čišćenja i približavanja Bogu.

U islamskoj kulturi, Ramazan predstavlja vreme zajedništva i solidarnosti, pa se tako mnogi muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima kako bi zajedno posteli, na kraju dana (iftarili) večerali i družili se.

Posebno je važno da se tokom Ramazana muslimani opraštaju od loših navika i okreću se duhovnom razvoju.

Tokom ovog meseca, u većini muslimanskih zemalja menjaju se radno vreme, običaji i društveni ritmovi kako bi se prilagodili postu i većem broju molitava.  Uveče se organizuju zajedničke molitve, a ujutro odnosno pre izlaska sunca se obično služi veliki doručak, koji se zove sufur koji označava početak posta koji traje do iftara koji označava kraj posta a koji se priprema pred zalazak sunca.

Ramazan ove godine traje 29 dana i završava se proslavom jednog od najvećih praznika u islamu, Ramazanskog bajrama, kada se muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima, čestitaju jedni drugima praznik, i obilaze grobove svojih preminulih. Takođe, u ovom periodu se tradicionalno darivaju siromašni i potrebni, kako bi se obeležio kraj meseca čvrste vere i solidarnosti.

 

 

 

 

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš