Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turkiye

Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati međunarodne srednje stručne i tehničke škole u Republici Turkiye

Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turkiye

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turkiye te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB) u junu ove godine su potpisali protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turkiye.

Program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Oko 60 učenika iz ovih država će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu.

Radi se o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turkiye mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih državaa. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turkiye i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

"Nastavljamo sa zajedničkim naporima da obezbijedimo kvalitetno obrazovanje", rekao je nakon potpisivanja protokola u junu ove godine ministar obrazovanja Turkiye Mahmut Ozer.

Kako je kazao, sada djeca i mladi iz zemalja koja su u njihovom srcu mogu doći u ove škole i dobiti stručno obrazovanje, a istovremeno će dati veoma važan doprinos Turkiye u javnoj diplomatiji na duge staze.

"Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine", ranije je izjavio savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

Prijave će trajati od 12. do 19. septembra. Pismeni dio ispita će biti održan 22. septembra, a usmeni od 22. do 23. Rezultati će biti objavljeni 24. septembra, a početak školovanja je od 17. oktobra.

Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš