Učenici sa Kosova sa naslabijim rezultatom u regionu na međunarodnim testovima

Kosovski učenici su postigli dobre rezultate na testovima na Kosovu, ali na međunarodnim testovima, kao što je PISA, rezultati đaka su mnogo niži od proseka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i najniži u regionu, prenosi Koha.

Učenici sa Kosova sa naslabijim rezultatom u regionu na međunarodnim testovima

Prema izveštaju, 66 odsto kosovskih učenika je na Pisa testovima imalo rezultate ispod drugog nivoa koji ukazuje na niske performance, dok je svega 0,1 odsto učenika bilo na nivoima 5-6, odnosno iznad proseka. 

U kosovskoj revizorskoj instituciji su za Kosovo pres naveli da su nalazi te službe pokazali da je problem zapravo u načinu testiranja na Kosovu koji nije zasnovan na zahtevima nastavnog plana i programa.

Dodaju da se pokazalo da mnogi učenici imaju neslaganja između ocena koje dobijaju i ocena na testu postignuća, pa tako navode da je učenik sa prosečnom ocenom dva uspeo da dobije 84 boda na testu postignuća, a istovremeno ima odličnih učenika sa slabim postignućima   slabiji na testu. 

Takođe, upozoravaju da su, na osnovu nalaza revizije, došli do preporuka za rešavanje pitanja ponovne evaluacije metoda obuke nastavnika. Dodaju da Ministarstvo prosvete nije preduzelo ništa u vezi sa tim jer nije komuniciralo sa odeljenjima u opštinama da se pozabave pitanjima koja su proizašla iz testa PISA. 

Međutim, u Ministarstvu prosvete nisu saglasni sa tim izveštajem, a načelnik Odeljenja za evaluaciju u resornom ministarstvu Fatmir Eljezi je povodom izveštaja kosovske revizorske institucije rekao da poređenje nije urađeno kako treba. On je dodao da bi poređenje trebalo da se obavlja za svaki predmet posebno. 

"Da bismo imali tačnu korelaciju, treba to uraditi za svaki predmet posebno i preračunati bodove na testu u ocene i gledati koliko tačno imamo razlike, a ne ukupan prosek ocene i testa", naglasio je Eljezi.
 
Predsednik Saveta roditelja Kosova Jeton Demi je za Kosovo pres naveo da što se tiče internog i eksternog vrednovanja uspeha učenika, taj savet dobio nekoliko prijava takvih neslaganja. 

"Ovo je, smatramo, i zato što pitanje ocenjivanja učenika još uvek nije standardizovano i integrisano ni na školskom ni na opštinskom, a još manje na republičkom nivou. Ima dosta toga da se uradi po pitanju ocenjivanja, kako učenika, tako i nastavnika", rekao je Demi. 

Ekspert za obrazovanje Argjend Osmani takve nepodudarnosti ocenjuje kao loše upravljanje i propuste zbog "curenja odgovora na testovima".
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš