Suniog: Nasilje nad ženama tužna realnost na Kosovu

Kosovski institut za pravosuđe pokrenuo je danas besplatnu onlajn platformu za pravnu pomoć, a prema rečima šefa Kancelarije EU na Kosovu Tomaša Sunioga, ta platforma je važna, jer kako je rekao, nasilje u porodici je i dalje tužna realnost na Kosovu, prenosi Ljajmi.

Suniog: Nasilje nad ženama tužna realnost na Kosovu

"Uprkos svim postojećim naporima, nasilje u porodici i drugi oblici nasilja nad ženama i dalje su tužna realnost na Kosovu. Moramo da nastavimo ovu borbu. Povećati kapacitete pružalaca ovih usluga i obezbediti jednak i kvalitetan pristup uslugama svima. Radujem se što će platforma pomoći u širenju besplatnih pravnih saveta, kako bi advokati i žrtve mogli da ih koriste i da to postane od suštinskog značaja za žrtve“, rekao je on.

Samo ove godine na Kosovu je prijavljeno više od 1.060 slučajeva nasilja u porodici nad ženama.

Pokretanje onlajn platforme pozdravila je i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, koja je rekla da se radi na finalizaciji strategije protiv nasilja u porodici.

Urika Ričardson, koordinatorka UN za razvoj, pozdravila je rad kosovskih institucija na strategiji protiv nasilja u porodici.

„Pravda ne treba da zavisi od dubine vašeg džepa. Mi kao porodica Ujedinjenih nacija pozdravljamo pokretanje platforme koja nudi ove usluge ženama koje žive u udaljenim selima sa posebnim potrebama, manjinama, onima koji ne govore albanski... Daćemo sve od sebe da stvorimo bezbednije okruženje za žene i devojke, da se ne plaše takvog nasilja. Znamo da se na Kosovu, sa pandemijom, nažalost, situacija sa porodičnim nasiljem u velikoj meri pogoršala“, rekla je ona.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je da je ova ustanova u poslednje dve godine dala besplatne pravne savete u više od 2.000 slučajeva, koji su u 40 odsto slučajeva bili za žene i u 25 odsto za nevećinske zajednice na Kosovu.

Kako je rekao, pružanjem pravne pomoći i saveta putem nove platforme olakšaće se pristup pravdi svakoj ženi na Kosovu, koja može biti izložena nasilju u porodici ili nasilju zasnovanom na polnoj osnovi. Platforma, napomenuo je, obezbeđuje zaštitu poverljivosti i dostojanstva onoga ko traži pomoć.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš