"Sloboda medija na Kosovu na niskom nivou"

Na Kosovu je i u ovoj godini zabeležen značajan porast slučajeva u kojima su žrtve nasilja bili novinari, saopšteno je na panel diskusiji u Medija Centru u Čaglavici pod nazivom ,,Sloboda medija na Kosovu'' koja je održana uz podršku UNMIKA.

"Sloboda medija na Kosovu na niskom nivou"

Sloboda medija i sloboda izražavanja na Kosovu nisu na zadovoljavajućem nivou, složili su se učesnici debate koji su na ovu temu raspravljali u medija centru u Čaglavici.

"Pošto su mediji ogledalo društva, jasne su dve stvari, ovom društvu se ne piše dobro, a novinari su od sedme sile, polako ali sigurno prerasli u 13. prase. Kako i zašto, sem da tu ima malo sudbine, a malo i istine, probaću da pojasnim. Još 2014. godine OEBS je nagoveštavao da bi bilo dobro formirati komisiju za istraživanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu, ispraćamo 2017. a za sada 14 slučaja ubijenih I kidapovanih novinara i medijskih radnika Kosovsko tužilaštvo vodi istragu o 7 predmeta, od toga su 3 u procesu primopredaje, šta god to značilo, i u Eulexu jedan je zatvoren a o tri nemaju informaciju. To su saznanja do kojih je došlo Udruženje novinara Srbije’’, ističe Goran Avramović  iz  udruženja novinara Srbije na Kosovu.

Petrit Čolaku iz Aasocijacije novinara Kosova ističe da ni 2017. godina nije donela boljitak kada su u pitanju novinari i sloboda medija na Kosovu.

"I ova godina se završava sa istim trendom, sa velikim brigama i problemima kada su u pitanju novinari i mediji uopšte. U 2017. godini zabeleženo je 23 sučaja napada na novinare, ali sam siguran da ih ima više, što znači da je ova godina bila puna izazova za novinare".

"Stvari dolaze na svoje mesto jedino ako se jedno društvo izbori da do toga dođe, a u borbi za demokratsku konsolidaciju bezbednost i integritet novinara su jedna od ključnih tačaka. Tokom ove godine misija Oebs-a zabeležila je skoro 30 incidenata, uglavnom se radi o pretnji novinarima ili kleveta koje su na granici pretnje, kao i nekoliko slučaja fizičkog napada na novinare, zbog njihovog izveštavanja", kaže Senad Šabović, portparol Oebs-a na Kosovu.

Portparol OEBS-a na Kosovu Senad Šabović dodaje da vlada medijski pluralizam.

"Ova godina je bila izborna godina, održana su dva izborna ciklusa i to je bio dobar potsetnik kako su izbori indikator jednog visokog nivoa slobode medija, medijskog pluralizma na Kosovu kada vidimo da su učesnici u izbornom procesu proporcionalno zastupljeni u medijima, s druge strane novinari imaju dovoljno prostora da izveštavaju o svakom detalju tokom kampanje’’.

Statistika Međunarodne federacije novinara pokazuje da je ove godine u svetu, na radnom zadatku, ubijeno 56 novinara, dok je od 1997. godine u zemljama u kojima je prisutan OEBS ubijeno oko 220 novinara. Do oktobra 2017. godine na Kosovu je zabeleženo 23 slučaja napada na novinare.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš