Parcijalna nastava ili učenje na daljinu?

Iako je samo mesec dana ostalo do nove školske godine, Ministarstvo obrazovanja u Vladi Kosova (MONT) još uvek nije jasno definisalo kako će se nastavni proces odvijati. Jedna od opcija o kojoj se raspravlja i koju podržava Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova je parcijalni povratak u škole.

Parcijalna nastava ili učenje na daljinu?

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), u odgovoru za RTV Dukađini navodi da je trenutni plan – povratak učenika u škole. Međutim, mogućnost učenja na daljinu nije isključena.

„Ministarstvo prosvete i nauke za prvi plan ima povratak u školske prostorije i za to se maksimalno priprema da nastava počne redovno. Međutim, zbog situacije u vezi sa pandemijom, MONT je spreman da primeni alternativno obrazovanje (učenje na daljinu) za učenike“, navodi se u odgovoru, prenosi Teljegrafi.

Mogućnost povratka u školske prostorije, čak i paracijalno, trebalo bi da se razmotri tvrde iz SONK-a.

Direktorka obrazovanja u opštini Priština, Špresa Šalja (Shpresa Shala), kaže da je za opštinu najprihvatljiviji parcijalni povratak u škole.

„Smatramo da bi nastava sa prepolovljenim odeljenjem bila idealna posebno za niže razrede, tj. 1.,2., 3. Treba napraviti raspored da jednog dana dolazi polovina, a sutradan druga polovina odeljenja“, izjavila je Špresa Šalja.

Međutim, sa ovim se ne slaže ekspert za obrazovanje, Rinor Ćehaja, i ne vidi kao mogućnost delimični povratak u škole.

„Ne verujem u delimičan povratak, povratak mora biti potpun ili se učenje mora nastaviti na daljinu. U trenutku kada je dete izloženo školskim okruženjem, tada je nerazumno da se nastava ograniči na skraćeni raspored“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš