Pred proljeće

Mnogi mladi ne znaju šta znače „džemreta“ koja se pojavljuju u drugoj polovini zime

Danas pada prvo džemre! Šta znači „Prvo džemre u zrak“ ‘Drugo u vodu’ ‘Treće u zemlju’, i zbog čega narod pazi na prvo džemre?

Mnogi mladi ne znaju šta znače „džemreta“ koja se pojavljuju u drugoj polovini zime

„Džemreta“ nam javljaju da je proljeće pred nama. Sa proljećem dolazi naglo otopljavanje i bujanje životnih sokova. Ponovo će se priroda ogrnuti zelenom dolamom. Zamirisaće ljubičice, visibabe, jagorčevina a iscvjetaće jorgovani, maćehice, zambaci i tulipani.

Buđenje prirode se ponavlja svakog proljeća. Insanu proljeće zamiriše i u srcu pokrene zapretane emocije. Mnogi se sjete nekadašnjih proljeća, svoga djetinjstva, mladosti i zavičaja iz kojeg su ponikli. To je zato što je čovjek jedino stvorenje koje misli. Opet nije svakome proljeće isto. Starijima buđenje može tugu povećati, bolesnima zdravlje pogoršati a alergičnim osobama osipe i kihanje.

Helem, dobro je da su džemreta počela udarati i proljeće najavljati. Svako se džemre lakše podnosi osim džemreta što udara u džepove domaćina.

A kad “udari” džemra?

Džemra, turska riječ koja označava talas, udari u toku hamsina tri puta. Hamsin je drugi period zime u trajanju od 50 dana od 31. januara do 21. marta.

Džemre je zračna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da „pada“ (ili puca), vulgarno shvaćeno kao da pada iz neba. Po istočnjačkim kalendarima, a i po muslimanskim takvimima (vjerskim kalendarima), u nas prvo džemre pada u havu (zrak) 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta

Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe… No, nisu samo džemre karakteristične za tursko narodno vjerovanje o prirodnim procesima. Naime, u takvom izuzetno zanimljivom posmatranju prirodnih promjena mart obilježavaju i drugi datumi.

Naprimjer, 15. mart ili kirlangićlarin je početak seobe ptica.

Ona predstavlja božiji blagoslov prirodi koja tek tada započinje sa svojim reproduktivnim periodom. Sve tri “udare”, jedna za drugom, u zadnjoj dekadi februara i početkom marta. Prva udari u zrak, 19. februara ili u sedmoj hefti, i tad se osjetno poviši temperatura zraka. Obično zapuše jugo i naglo otopli. Svaka od njih potraje sedam dana koliko je potrebno da razbudi snagu prirode.

U osmoj hefti ili tačnije 26. februara, ili u jedanaestoj hefti, “udari” druga džemra ali ovaj put u vodu. Njena snaga je u tome da spriječi zamrzavanje vode. Zadnja, treća džemra, udari početkom marta, tačnije 5.marta ili u desetoj hefti do Jurjeva, u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Narod pazi, na udaranje prve džemre kako bi iskoristio bar djelić te prirodne snage. Kad džemra udari u zrak narod nareziva žile i počinje se i sa obrezivanjem i kalamljenjem voća i grožđa.

Hairli i berićetli nam novo proljeće i buđenje!

Tagovi:Džemre

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš