Ministarstvo obrazovanja najavljuje mogućnost otvaranja obrazovnih ustanova za dve nedelje

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacije Kosova razmatra mogućnost da maturante i učenike 9. razreda vrati u školu za najmanje dve nedelje kako bi se pripremili za maturski ispit.

Ministarstvo obrazovanja najavljuje mogućnost otvaranja obrazovnih ustanova za dve nedelje

U pisanom odgovoru za Kohu, Ministarstvo obrazovanja navelo je da je vraćanje maturanata i učenika izazovno pitanje zbog primene mera na suzbijanju i sprečavanju širenja pandemije virusa kovid-19.

"Još uvek nema konačne odluke, bilo kakvo delovanje biće preduzeto zvanično i u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja, Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova i opštinama", navelo je Ministarstvo obrazovanja.

Dodaje se da će se preporuke Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje uzeti u obzir za vrtiće i visokoškolske ustanove.

Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak najavilo olakšavajuće mere, ali za otvaranje obrazovnih ustanova još uvek nema konkretne odluke osim polaganja ispita u visokoškolskim ustanovama.

Najava vršioca dužnosti ministra zdravlja Arbena Vitie o otvaranju verskih objekata od četvrtka izazvala je reagovanja mnogih roditelja na društvenim mrežama, koji smatraju da prvo treba da se otvore vrtići, škole i visokoškolske ustanove, prenosi Koha.

Međutim Ministarstvo zdravlja smatra da su ova poređenja sa otvaranjem verskih objekata neosnovana u pogledu načina aktivnosti i broja onih koji pohađaju obrazovne ustanove.

Iako nije pomenut datum, iz Ministarstva zdravlja naglašavaju da će biti otvoreni vrtići i škole, uz sprovođenje mera održavanja fizičke distance, nošenja maski i individualne i kolektivne higijene.

"Odluka će biti doneta u trenutku kada Ministarstvo obrazovanja i opštine, kao rukovodioci obrazovnog procesa, obezbede sprovođenje priprema do kraja kako bi se proces mogao nastaviti", kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Stručnjak za obrazovanje Dukađin Pupovci takođe smatra da verske objekte i obrazovne ustanove ne treba upoređivati, jer su ljudi koji odlaze u verske objekte stariji i lakše se pridržavaju pravila, dok je sprovođenje mera u obrazovnim ustanovama problematično.

Prema kosovskom školskom kalendaru 2019/2020, učenici 12. razreda završili su proces nastave 20. maja, dok  deveti razred završava 11. juna.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš