Diplome koje budu priznali Kosovo i Srbija imaće logo EU

U Briselu je održan sastanak o primeni Sporazuma o obostranom priznavanju diploma. Sastanku su prisustvovale delegacije dve zemlje - Republike Kosovo i Srbije, uz posredstvo Evropske unije.

Diplome koje budu priznali Kosovo i Srbija imaće logo EU

Na ovom sastanku, Evropska unija objavila je da ima međunarodni mehanizam kojim će se sertifikovati diplome na univerzitetskom nivou (osnovne, master i doktorske studije), izdate od strane dve zemlje, prenosi Koha.net. Ovaj mehanizam se sastoji od stručnjaka iz akademskog polja iz EU i diplome će imati logo EU. Nakon sertifikovanja od strane EU, obe zemlje imaće obavezu da priznaju i potvrde jedna drugoj univerzitetske diplome, kao što je to dogovoreno sporazumom o diplomama, postignutim u Briselu 19. januara 2016. godine.

Ministarka Tahiri visoko ceni ovaj korak koji je Evropska unija preduzela i podstiče sve kandidate zainteresovane da im se diplome priznaju, da u prostorijama organizacije SPARK, u obe države, podnesu zahtev za priznavanje diploma, kako bi se potom izvršio proces međunarodnog sertifikovanja. Tahiri je posebno istakla vrednost sporazuma kao veoma korisnog za Albance Preševske doline koji su uglavnom studirali na Kosovu, pozvavši ih da se prijave za sertifikovanje diploma, što im omogućava briselski dijalog. Ona je izrazila uverenje da diplomci, Albanci iz Preševske doline, sada treba da iskoriste ovu priliku da se vrate, da žive i rade u svojoj zemlji, i da time ne dozvole planove Srbije da isprazni Preševsku dolinu od Albanaca, što se već mnogo godina dešava.

Na ovom sastanku, EU je objavila i da je u fazi finalizacije ugovora i za drugu međunarodnu organizaciju koja će sertifikovati univerzitetske diplome, uključujući sertifikovanja diploma za osnovno obrazovanje, srednješkolsko, stručno, peti nivo stručne spreme, a u skladu sa evropskim kvalifikacionim okvirom (EQF), itd.

Naredni sastanak radne grupe za procenu sprovođenja sporazuma o međusobnom priznavanju diploma održaće se za dve nedelje, gde će se strane sastati sa implementacionim partnerom sporazuma - SPARK-om i predstavnicima EU.

Delegacija na čelu sa ministarkom Editom Tahiri bila je sastavljena od konsultanta i koordinatorke Arjete Redžaj, direktora Kancelarije za strateško planiranje - Kemajlja Marmulakaja, političkog savetnika i šefa kabineta kosovskog ministarstva obrazovanja i nauke, Kuštrima Skadraua, kao i predstavnika ambasade Kosova u Belgiji, Hadži Bajraktarija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš