Bytyqi: Srpske škole ćemo integrisati u sistem obrazovanja države Kosovo

Ministar obrazovanja, nauke i tehnoligije u vladi Kosova, Shyqiri Bytyqi, izjavio je da srpske škole nisu integrisane u sistem obrazovanja države Kosovo. Utvđuju se razlozi i mogućosti kako bi se u dogovoru sa, kako je rekao, međunarodnim partnerima to pitanje riješilo.

Bytyqi: Srpske škole ćemo integrisati u sistem obrazovanja države Kosovo

Bytyqi je rekao da srpske škole rade po srpskom obrazovnom sistemu i ni ne podnose izještaj o radu tom resoru. Bytyqi je to rekao u ogovoru na poslaničko pitanje Ismaila Kurteshija o udžbenicima iz kojih uče srpska djeca na Kosovu, a u kojima su, kako kaže, Albanci predstavljeni "najgori mogući način".

 "Do sada nažalost, sve škole koje uče na srpskom jeziku, nastavljaju da primjenjuju sistem Republike Srbije a ne Republike Kosovo. Trenutno šta smo uradili, jeste da smo zadužili zamjenika ministra Bajruša Sezairija, da se bavi pitanjem zajednica, posebno školama koje nisu integrisane u sistem Republike Kosovo", rekao je Bytyqi.

Sezairi je, kazao je, trenutno na terenu, počeo je od južnog dijela, jer i tamo ima škola koje nisu integrisane u obrazovni sistem Kosova. Prvo je, kazao je potrebno utvrditi prepreke i mogućnosti da to pitanje riješimo u dogovoru sa međunarodnim partnerima i integrišemo ih u obrazovni sistem države Kosovo. "Takođe, nijedna škola koja uči na srpskom jeziku ne podnosi izvještaj ministarstvu", rekao je on, preneo je portal Telegrafi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš