Zukorlić opleo po Erdoganu: Neću se klanjati ‘faraonu’

Predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Pravac” na Pink televiziji.

Zukorlić opleo po Erdoganu: Neću se klanjati ‘faraonu’

Zukorlić je ukazao na negativan uticaj turskog “Dijaneta”, službe za vjerske poslove turske vlade, koja se direktno miješa u organizaciju Islamske zajednice u Srbiji, ali i u drugim balkanskim državama, s ciljem, kako kaže Zukorlić “držanja Bošnjaka u robovskom statusu”.

Zukorlić je među prvima u okviru bošnjačkog korpusa ukazao na trend ‘turkizacije’ bošnjačkog nacionalnog prostora.

“Pitanje Dijaneta sam dugo vremena izbjegavao, nadajući se da je to neka greška, nekog pojedinca kome je palo na pamet da u Dijanetu Turske napravi fond, gdje ko god je protiv muftije Zukorlića dobija platu’, istakao je narodni poslanik Zukorlić.

“Očito sam nekome zasmetao. Tražeći odgovore u svojoj glavi zaključio sam da sam zasmetao nekome zbog toga što imam prejaku kičmu te ne pristajem da budem sluga. I to jeste ‘moj problem’, inače, sa raznim faktorima koji mešetare na Balkanu. Stvar je jednostavna, ti faktori koji dolaze sa strane donose neki novac i oni bi htjeli od nas napraviti sluge, da mi trčkaramo i radimo za njihove interese, a ja nisam tako ni porodično ni vjerski educiran“, kazao je Zukorlić.

Narodni poslanik Zukorlić osvrnuo se i na ambiciju pojedinih turskih struktura da upravljaju Bošnjacima i njihovim institucijama.

“Ja mogu samo da robujem i služim Bogu, mogu da radim za korist svog naroda, a moje znanje što je god veće, sve mi manje daje prostora da se klanjam bilo kojem ‘faraonu’. Ne možete se istovremeno klanjati i Bogu i faraonu, morate izabrati kome ćete se klanjati. Pogotovo to važi za pripadnike jedne ultramonoteističke vjere, kakva je moja koja je te stvari potpuno jasno izdiferencirala“, nastavlja svoje izlaganje dojučerašnji sandžački muftija.

Kada smo već kod faraona, svi znamo da uz njega stoji i dvanaest čarobnjaka…

“Nadam se da će ti neki pokreti uskoro doći na udar, jer sam i ja kada sam ukazivao na te neke turske pokrete koji mešetare po Balkanu bio na udaru, pa su i oni isto doživjeli kada su se zamjerili svojoj vladi. Tako će i ovi biti na udaru i same vlade jer oni ne čine dobro ni samoj Turskoj. Ne možete vi stvarati nered po Balkanu, koristiti novac građana Turske za takve nonsensne projekte, a predstavljati se kao dobročinitelj Turske. To se negativno vraća jednim animozitetom. Nekome je čak palo na pamet osnovati i udruženje Turaka u Novom Pazaru gdje ne postoji ni jedan Turčin. Pa su pravili kampanju da Bošnjake ‘poturče’, da nam objašnjavaju da smo mi Turci.“

“Pred ovim pojavama Ugljanin i Ljajić šute, zašto? Pa zato što imaju neke sitne šićare: jedna ekskurzija iz Novog Pazara ode u Tursku, pa malo žive na račun tog naroda, pa dođe druga ovamo i malo žive u Novom Pazaru. Tako se malo ‘sunete’, malo jedu, malo piju, malo se doniraju, malo se ‘ovo’, malo se ‘ono’, upošljavaju svoje ljude i slično.

Vjerovatno moja retorika nije dovoljno pragmatična. Ja se slažem s tim i vjerovatno zato dobijam i manje političkog profita, nego što bi to bilo moguće. Međutim, ja zaista ne mogu tako, rekao sam da ću se držati etike u politici, ma koliko me to koštalo. I zato moram ovako otvoreno i iskreno govoriti“

Protiv sam toga da Turska instalira svoje ‘turkofilske sisteme’ u našim državama!

Turska je najzainteresovanija za Balkan, ističe u nastavku razgovora Muamer Zukorlić, a pored nje su to Iran i Saudijska Arabija. Saudijski uticaj je prije svega na sferu vjere, dok Iranci djeluju na vjersko-kulturnom planu, a Turci i ekonomski, i vjerski , i kulturno i na svaki drugi mogući način.

Turska treba biti prisutna na Balkanu i to nije ništa sporno, ali na jedan korektan način, smatra Zukorlić: “Na način partnerskih odnosa, a ne na način pravljenja svojih sistema u našim zemljama. Za mene je neprihvatljivo da Turska ima neke svoje aktiviste koje plaća, neke svoje ‘turkofilske sisteme’, neke svoje institucije da ima na našim prostorima. Ja se sa tim nisam saglasio i vjerovatno sam zbog toga na udaru“.

“Mi trebamo imati svoje sisteme, svoju zajednicu, svoje kulturne institucije, svoje obrazovne institucije, pa da onda na svim tim poljima vršimo i kulturnu i ekonomsku i svaku drugu razmjenu“, mišljenja je Zukorlić.

“Kada mi neki njihovi kažu ‘Mi smo braća’, kažem im ‘Ako smo braća, onda ja nemam razloga da vas se plašim’. Jer, brat se brata ne plaši. Dakle, ako smo braća ne možete me porobljavati. Prema tome tu postoji jedna emocionalna igra korištenja Bošnjaka kao svog nekog potencijala.

Tačno je da su Bošnjaci bili elita Osmanskog carstva i jako uticajni, i tu postoje te relacije i respekt. Međutim, sada je to spušteno na neku razinu da oni misle ako imaju neki novac, da mogu doći, napraviti džamiju i postaviti svog imama. E, to u Sandžaku ne može. Nažalost, to se dešava u Crnoj Gori, dešava se u nekim drugim mjestima, koje se koriste kao neke epruvete ili labaratorije za neke ‘eksperimente’, koji se meni nipošto ne dopadaju“, istakao je Zukorlić.

Izvor: (sandzacke.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš