Zločin bez kazne: 28 godina od ubistva u Štrpcima

Danas se navršava 28 godina od otmice u Štrpcima 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Zločin bez kazne: 28 godina od ubistva u Štrpcima

Oteti putnici su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Muamer Bačevac izjavio je danas, na godišnjicu kidnapovanja i likvidacije putnika u železničkoj stanici Štrpci, da se zločin ne sme zaboraviti i izrazio nadu da će taj zločin dobiti sudski epilog, javlja Anadolu Agency.

U saopštenju se podseća da su žrtve otmice 27. februara 1993. godine mahom bili Bošnjaci, građani Jugoslavije i da su stradali samo zbog nacionalne pripadnosti.

Bačevac je naveo da je suđenje za taj slučaj počelo u martu 2019. godine u Beogradu i da se optuženi terete za ratni zločin u saizvršilaštvu protiv civila.

On je izrazio nadu da će suđenje omogućiti da počinioci budu privedeni pravdi i doneti istinu porodicama ubijenih i pružiti nadu da se otkrije gde su posmrtni ostaci žrtava, kako bi bili sahranjeni kako priliči.

“Porodice otetih na železničkoj stanici Štrpci i Sjeverin moraju dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata. Najmanje što država može učiniti jeste da im isplati puno obeštećenje”, rekao je Bačevac.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zahtevala da se do kraja utvrdi puna odgovornost ne samo izvršilaca već i nalogodavaca.

Ta organizacija navodi i da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminisane pošto ne uživaju status civilnih žrtava rata, a da u Crnoj Gori sem Nebojše Ranisavljevića niko drugi nije procesuiran.

"Podsećamo da je Velija Murić, advokat porodica (žrtava), podneo 20. maja 2002. godine krivične prijave protiv 14 visokih bivših funkcionera i prosledio ih saveznom državnom tužiocu, Javnom tužilaštvu Srbije, višem tužiocu u Bijelom Polju i državnom tužiocu Crne Gore. Većina ovih funkcionera Srbije i Crne Gore je u međuvremenu preminula, ali su pravosudni organi Srbije i Crne Gore i dalje dužni da istraže i do kraja rasvetle slučaj otmice u Štrpcima", navodi se u saopštenju nevladine organizacije.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsednicom Jasminom Curić položila danas je u Prijepolju cveće na spomen-obeležje otetim u Štrpcima iz te opštine. BNV je ovim povodom pozvalo EU da izgradi objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima.

Curić je od vlasti u Srbiji zahtevala da zločine u Sjeverinu, Kukurovićima i prijedorskim selima tretira kao ratne zločine.

„Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca  predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji“, poručila je.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti."

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama ove otmice.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.


 

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, a za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju kaznu zatvora. Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za "Štrpce" su trenutno u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Oni se optužuju da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tela potom bacili u Drinu. Svi optuženi su negirali krivicu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš