Zastupnik Demiri: Neću uzeti novu ličnu kartu ako nema bosanskog jezika

Danas na nastavku zasjedanja Skupštine Kosova u vremenu predviđenom za obraćanje predstavnika parlamentarnih grupa svoje obraćanje zastupnik Rasim Demiri iskoristio da se obrati administraciji Ministarstva Unutrašnjih poslova odjelu za izdavanje ličnih dokumenata. I istakao sobzirom da mu za neki dan ističe lična karta: Neću uzeti novu ličnu kartu ako meni i svim pripadnicima bošnjačke zajednice ne izdaju lična dokumenta na kojima se koristi latinično pismo i bosanski jezik. Kao što je po zakonu koji je na snazi prenosi Kosova.info.

Zastupnik Demiri: Neću uzeti novu ličnu kartu ako nema bosanskog jezika

U nastavku možete pročitati pogledati i pročitati čitavo obraćanje:

Poštovani poslanici, poštovana predsjednice Skupštine, poštovani premijeru, poštovani ministri dragi Bošnjaci na Kosovu i u dijaspori.

Želim da s ovog mjesta uputim jednu oštru kritiku administraciji za izdavanje ličnih dokumenata, zasebno za Lične karte.

U Zakonu o ličnoj karti jasno stoji odredba da pripadnici nevećinskih zajednica, čiji su jezici u službenoj upotrebi po Zakonu o upotrebi jezika, imaju pravo da se Lična karta izdaje i na njihovom jeziku, upisanom kao četvrti tekst na obrascu.

Definisanje ovog zakonskog prava je inače pokrenuto u pretprošlom mandatu ove Skupštine, Amandmanom poslanika Koalicije Vakat Ćerima Bajrami, kao člana Komisije za unutrašnje poslove i nadzor FSK, prilikom razmatranja izmjena i dopuna Zakona o Ličnoj karti.

To pravo je, poislije par razjašnjenja, bilo podržano i od svih tadašnjih članova Komisije, i većinom izglasano u Skupštini.

U međuvremenu smo u MUP tražili pokretanje sprovođenja ove odredbe, međutim, nešto prije dvije i po godine nam je rečeno da će to biti sprovedeno poslije planirane najnovije izmjene i dopune Zakona o Ličnoj karti koja se ticala nekih tehničkih detalja za kompletni izgled obrasca Lične karte.
I ta izmjena je u prošlom mandatu Skupštine izglasana.

Međutim, iako je prošlo više od godinu dana i od te izmjene, ni do danas nije ispoštovana zakonska odredba o izdavanju Lične Karte i na bosanskom jeziku za bosnjačke građane kosovske države, ni u zemlji ni u inostranstvu.

Dakle, da još jednom ponovim – traženo je i tražimo da za pripadnike bosnjačke nacionalne zajednice, bude upisan četvrti jezik, u slučaju Bošnjaka napisan po pravopisu bosanskog jezika i latičnim pismom !

Mi kao koalicioni partneri i i ove vlade smo u jednoj od tačaka našeg potpisanog koalicionog Sporazuma podvukli i ovaj problem, i zahtjevamo od administracije Ministarstva unutrašnjih poslova, da odmah pokrene svu potrebnu proceduru za sprovođenje ove odredbe Zakona o Ličnoj karti.

Želim da napomenem da ovo nije naš politički hir ili traženje reda radi, već je to na osnovu naših ljudskih i nacionalnih prava ali i nužne praktične potrebe.

Na primjer, mnogi mlađi pripadnici bosnjačke populacije u dijaspori ne razumiju nit jedno drugo pismo sem latinice, kao što i većina njih ne govori jezike koji su na Ličnoj karti države Kosovo, pa je paradoks da uzimaju obrasce svojih ličnih dokumenata a da ne znaju šta na njih piše. A svi Bošnjaci u dijaspori imaju lična dokumenta Republike Kosova.

Upucujem apel ministru Agimu Veliji da se i on zauzme ovim pitanjem, s kojim ćemo imati sastanak narednih dana, a mi ćemo istrajati na realizaciji ovog našeg zakonskog prava.

Meni osobno ističe lična karta za par dana, i neću uzeti ličnu kartu ako na njoj ne bude i mog maternjeg – bosanskog jezika.

A da sad ne spominjem i druge probleme oko kršenja odredbi Zakona o upotrebi jezika, i statuta opština u kojima Bošnjaci čine pet ili tri odsto stanovništva.

Mi godinama imamo primjedbe na nepoštovanje bosanskog jezika i nastavit ćemo tu borbu, jer je realizacija prava na upotrebu našeg maternjeg jezika u službenoj upotrebi i obrazovanju, glavno mjerilo realizacije naših prava kao nevećinskih nacionalnih zajednica. RD

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš