Sporazum o saradnji Univerziteta u Prizrenu sa Univerzitetom u Sarajevu

Jučer je u poslijepodnevnim satima u prostorijama Rektorata Univerziteta "Ukshin Hoti" u Prizrenu potpisan “Sporazum o suradnji sa Univerzitetom u Sarajevu”. Akademski sporazum je u ime UNPZ potpisao rektor prof. dr. Ramë Vataj, dok je u ime Sarajevskog univerziteta potpis na ovaj sporazum stavio rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, objavio je RTK-2, program radija na bosanskom.

Visoku delegaciju Univerziteta u Sarajevu na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljem sa Prirodno matematičkog fakulteta - odsjeka za biologiju; njegove suradnike, Aleksandru Nikolić, prorektora za međunarodnu suradnju sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Aidu Hodžić - prorektora za nastavu i studentska pitanja sa Veterinasrkog vakulteta, Nedžada Korajlića - dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, dočakao je rektor Univerziteta u Prizrenu (UNPZ), prof. dr. Ramë Vataj sa suradnicima; Burimom Berishom - generalnim sekretarom UNPZ i drugim.

Lideri oba univerziteta su visoko ocijenili uspostavljanje sporazuma suradnje i istakli da će ona biti od obostrane koristi u mnogim obrazovnim segmentima, ali i u implementiranju zajedničkih projekata koji bi bili finansirani od institucija EU.

Na osnovu dogovora, suradnja će se provoditi kroz umrežavanje i međusobnu razmjenu studenata i nastavnog osoblja, istraživanja, posjete i razmjene iskustava, zajedničko učešće i apliciranje za sredstva namijenjena za obrazovanje, istraživanja i umjetničkog rada, zajedničke obrazovne aktivnosti, obuke ili istraživanja, organizacija zajedničkih konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola, radionica i drugih vidova suradnje od zajedničkog interesa, razmjena stručne literature, udžbenika i ostalih univerzitetskih publikacija, razmjena informacija u područjima od interesa za obje strane, organizacija zajedničkih studijskih programa i drugih aktivnosti od zajedničkog interesa.

Rektor Prizrenskog Univerziteta prof. dr. Ramë Vataj je ovom prilikom kazao “da je ovaj sporazum od posebnog značaja, jer UPZ, osim studije na albanskom jeziku organiziraće i studiranje u BiH, pored studenata iz bošnjačke i iz većinske zajednice, te studenti će imati priliku da nastave studije na različitim nivoima na Univerzitetu u Sarajevu. On je dodao da će ova suradnja između dva univerziteta biti najopsježnija i obostrana”, te se zahvalio rektoru prof. dr. Škrijelju “za njegovu spremnost da surađuje sa UPZ na akademskom nivou”.

Istodobno je i rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj visoko pohvalio ovaj sporazum, istakavši “da se njime uspostavlja otvorena suradnja u svim akademskim oblastima od zajedničkog interesa” i izrazio spremnost “da se studentima u nastavi na bosanskom jeziku UPZ, ali i studentima iz većinske zajednice širom otvore vrata na Univerzitetu u Sarajevu na master i doktorske studije”.

“Ova inicijativa koja dolazi sa Kosova, sa ova tri javna Univerziteta; prištinskog, prizrenskog i pećkog, nas raduje i drago nam je. Dosta  ljudi sa Kosova završilo je fakultete u Srajevu koji su sada magistri i doktori nauka i sada rade u institucijama Kosova. Imamo jedan broj profesora sa određenog broja fakulteta, konkretno prof. Korajlić, kao četvrti član naše delagacije, koji rade na Kosovu. Kada je u pitanju Univerzitet u Sarajevu, možete računati na našu punu podršku”, kazao je rektor prof. dr. Rifat Škrijelj.

Izvor: (info.ks)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš