Redžepi: Novom rezolucijom parlament izglasao i bošnjačkog člana pregovaračkog tima

Skupština Kosova je sa 59 glasova za i dva uzdržana glasa usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

---

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova Visar Ymeri je u ime predlagača predložio i sastav pregovaračke ekipe. Na njenom čelu su Shpend Ahmeti, predsjednik SDPK i Fatmir Limaj, zamjenik premijera, kao kopredsjedavajući. Članovi komisije su zamjenik premijera i predstavnik PDK, Enver Hoxhaj, predstavnik Vlade Kosova, Avni Arifi, predstavnik Alijanse novo Kosovo, Behgjet Pacolli, predstavnik turske manjinske zajednice, Mahir Jagcilar, zamjenik premijera Dardan Gashi.

Povodom ove tačke dnevnog reda poslanicima se obratila i Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke, čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Iako u prethodnom pregovaračkom timu koji je prošao na glasanju u ovom parlamentu nije bilo predstavnika Bošnjaka, narod koji je ustavna kategorija, treći po broju stanovnika u Republici Kosovo, drago mi je što ste danas tu grešku ispravili i uvrstili slobodno mjesto za predstavnika Bošnjaka, i dali nam prostora da izaberemo najbolju moguću osobu od ugleda u zajednici, koji će nas zastupati na najbolji mogući način, a ne kao do sada gdje smo imali negatino iskustvo po pitanju decentralizacije, odnosno dobijanja opština u Peći kada nas je zastupao Sadik Idrizi. Od tih opština, Rečane, Vitomirica i Gora do dana današnjeg nije ništa urađeno. Posebno želim da se zahvalim premijeru, predsjedniku skupštine, ali i šefu parlamentarne grupe PDK koji nas je udostojio i dao nam prostora da pronađemo najbolju moguću bošnjačku osobu. Prije svega želim da se zahvalim i AAK grupi koja nam je dala prostora. Još jednom bih ponovila da u ovom parlamentu bošnjački narod ne predstavlja samo dio grupe 6+, ima i drugih Bošnjaka."

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš