Rasim Demiri : Na sastanku sa Miroslavom Lajčakom, istaknuti bošnjački interesi

Na poziv specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije, g. Miroslava Lajčaka, juče sam u sjedištu Evropske unije u Prištini prisustvovao sastanku sa ostalim prestavnicima nevećinskih zajednica.

--

Na početku sastanka specijalni izaslanik gosp. Lajčak upoznao nas je o planu za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka bilo je riječi i o viznoj liberalizaciji, a po rječima Miroslava Lajčaka u pitanju je samo datum.

Nakon izlaganja specijalnog prestavnika, pripala mi je čast i prilika da upoznam gosp. Lajčaka o stavovima bošnjačke Koalicije Vakat po pitanju dijaloga između Kosova i Srbije.

Na početku mog izlaganja, ukratko sam upoznao gosp. Lajčaka o stanju i položaju pripadnika bošnjačke zajednice u Republici Kosovo.

Što se tiče stava Koalicije Vakat o dijalogu, naglasio sam sljedeće:

- Koalicija Vakat je protiv bilo kakve podjele Kosova.
- Tražimo naše direktno učešće u pregovorima.

- Nakon dogovora dveju strana i recipročnog
priznavanje, tražimo da se odmah pokrene pitanje odnosa između Kosova i Bosne i
Hercegovone o međusobnom priznavanju. Ujedno tražimo da se meduvremenu srbijanskoj strani stavi do znanja da prekine uticaj na Srbe u BiH u njihovom protivljenju dogovoru BiH - Kosovo, jer je svima jasno da sad zbog tog uticaja i veta političkih predstavnika srpske strane u BiH ona ne može priznati Kosovo, niti čak ukinuti uvedeni rigorozni vizni režim prema nama.

Podvukao sam da Bošnjaci imaju svoju u populaciju na sjeveru Kosova, i da ne želimo da oni ostanu bez predstavljanja. Takođe je za nas bitno, a vjerujem i za druge nevećinske zajednice, da se ne smanjuju naša prava koja su sad zagarantovana ustavom i zakonima Kosova, nego da se ona implementiraju u potpunosti, istako je Rasim Dediri na svom fejzbuk profilu.
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš