CIK objavio konačne izborne rezultate

Rasim Demiri i Duda Balje najglasaniji bošnjački kandidati

Tačno mjesec dana od završetka sedmih parlamentarnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija saopštila je konačne rezultate. Očekivano, pobjedu na izborima odneo je pokret Samooopredjeljenje sa 26,15% osvojenih glasova.

Rasim Demiri i Duda Balje najglasaniji bošnjački kandidati

Ispod cenzusa ipak je ostala koalicija NISMA-AKR-PD, koja je prema konačnim rezultatima osvojila 4.98%.

Drugoplasirana partija na minulim izborima je LDK koja je osvojila 24.45% glasova, potom PDK, sa 21.16%, AAK 11.47%.

Od bošnjačkih političkih subjekata Koalicija Vakat je osvojila 7,081, NDS 3.934, SDA 826 i nezavisni kandidat Esmir Kasi 576 glasova.

Najglasaniji bošnjački kandidat je Rasim Demiri (Vakat) sa 3.288, slijedi Duda Balje (Vakat) - 2.747, Emilija Redžepi (NDS) - 2.288, Bahrim Šabani (Vakat) - 2130 i Ćerim Bajrami (Vakat) sa 1.597 glasova.

Prema ovakvoj raspodeli glasova, LVV je osvojilo 32 mjesta u kosovskom parlamentu, a LDK 29. Ova dva politička subjekta moći će sami da oforme vladu. S druge strane, PDK je osvojio 25 poslaničkih mjesta, a AAK 14.

Bošnjaci će u novom sazivu Skupštine Kosova imati tri poslanika, Rasim Demiri i Duda Balje (Vakat) i Emilija Redžepi (NDS). 

Objavljivanju konačnih rezultata prethodilo je ponovno brojanje glasova sa preko 800 biračkih mjesta, kao i brojne žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu o prebrojavanju glasova iz dijaspore.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš