Proslava Dana Bošnjaka: Utvrđena agenda, Vlada izdvojila 20 hiljada eura

Organizacioni odbor za proslavu Dana Bošnjaka, 28. septembra, vrši posljednje pripreme, po riječima ministra za regionalni razvoj Rasima Demirija, inače člana ovog odbora. Vodeću ulogu u organizaciji proslave imaće nevladin sektor.

Proslava Dana Bošnjaka: Utvrđena agenda, Vlada izdvojila 20 hiljada eura

Obilježavanje Dana Bošnjaka Kosova predviđeno je Zakonom o praznicima na Kosovu.

Demiri je u izjavi za Radio Kosovo 2 kazao da je povodom ovog dana, Vlada Kosova izdvojila novčana sredstva u visini od 20 hiljada eura a koja će "u suradnji sa bošnjačkim nevladinim organizacijama biti raspoređene regionima u kojima žive Bošnjaci". Dodao je da i ove godine novčana sredstva kasne.

Kako je Demiri dodao, taj novac će biti uplaćen nevladinoj organizaciji "Memlećet" koja je aplicirala sa projektom za proslavu ovog praznika.

NVO "Memlećet" je kulturno, obrazovno-prosvjetna organizacija koja djeluje prvenstveno u regionu Gore, Kosova i šire u zavisnosti od potreba, stoji na njihovom Facebook profilu.

Demiri je istakao da će, pored centralne manifestacije u Prizrenu 28. septembra, aktivnosti biti održane i u Dragašu, Peći te Mitrovici.

Na sastanku Organizacionog odbora u utorak, utvrđena je agenda za proslavu Dana Bošnjaka u opštini Prizren.

"Proslava će biti započeta defileom svih  bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava. Nakon toga u Rečanu ćemo podići nacionalnu zastavu Bošnjaka, a pored državne zastave koju smo podigli povodom deset godina od nezavisnosti Republike Kosova. Od 17 sati biće održana Svečana akademija na kojoj će sudjelovati oko 500 gostiju, a program će se nastaviti održavanjem tradicionalnog koncerta u sportskoj sali", kazao je Demiri.

Kulturno-zabavne aktivnosti u okviru proslave Dana Bošnjaka su višednevne i one će se poslije Prizrena nastaviti u Dragašu, Peći i Mitrovici, dodao je Demiri.

Zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami, takođe član organizacionog odbora, kazao je da će se poštovati procedura raspodjele dobijenih novčanih sredstava a u zavisnosti od broja Bošnjaka koji žive u određenoj opštini. Ali, Bajrami je istakao da postoje slučajevi kada se u pojedinim opštinama, u kojima živi mali broj Bošnjaka dodijeli i procenat više.

“Insistirali smo na tome i to je poštovano. Na primjer, 2016. godine Bošnjaci u Rvatskoj, na krajnjem sjeveru zemlje, dobili su oko 600 eura za organizaciju proslave Dana Bosnjaka. Mitrovica je takođe dobila a nadam se da će i ove godine dobiti određenu sumu”, kaže Bajrami.

Bošnjaci Kosova opredijelili su za datum 28. septembar, kao Dan Bošnjaka, zato što je 28. i 29. septembra 1993. godine uz prisustvo oko 1000 vodećih intelektualaca, političkih predstavnika i gostiju, u Sarajevu održan Svebošnjački sabor na kojem je jednoglasno prihvaćena inicijativa dvojice visokih intelektualaca, akademika dr. Muhameda Filipovića i književnika rahmetli Alije Isakovića, da se vrati historijsko ime Bošnjak, a naziv musliman ostane u upotrebi u domenu konfesionalne oznake, tj. da označava pripadnike islama.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš