Prizren: Ponosni na doprinos sveopštem bošnjačkom projektu

U povodu Dana Bošnjaka Kosova juče je u Prizrenu u prisustvu velikog broja Bošnjaka iz više opština na Kosovu, kao i gostiju iz susjednih zemalja i zvanica održana Svečana akademija.

Prizren: Ponosni na doprinos sveopštem bošnjačkom projektu

Akademija je počela intoniranjem himne Kosova, kao i himnom Bosne i Hercegovine koju je otpjevao hor kulturno-umjetničkog društva "Podgorski biseri". 

Moderator Edis Jonuzi je na otvaranju akademije prisutne podsjetio na ovaj historijski dan i zasjedanje Prvog bošnjačkog sabora u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, te napomenuo da Bošnjaci Kosova 28. septembar proslavljaju kao svoj nacionalni praznik od 2008. godine.

Ministar Rasim Demiri je istakao da su i Bošnjaci Kosova dio obilježavanja ovog najznačajnijeg dana kroz veliki broj različitih manifestacija širom Kosova. 

“Moramo biti ponosni na svoju zajednicu koja svoj doprinos sveopštem bošnjačkom projektu daje kroz interne borbe u Republici Kosovo za instaliranje temeljnih vrijednosti poštovanja Bošnjaka kao neizvjesnog naroda u mnogim procesima u ovom dijelu svijeta. Svake godine na ovaj dan naglašavamo da je krajnje vrijeme da nacionalni pokreti Bošnjaka dobiju institucionalni tretman ne samo u Bosni već i šire. Moramo priznati da pitanje nacionalnih bošnjačkih projekata do sada nisu imali validan tretman, ne samo u Bosni, koja je dokaz i garant postojanja Bošnjaka, već i u mnogi regionalnim zemljama. Danas nam je neophodna saradnja ali i naša nesebična podrška našoj Bosni i Hercegovini nad kojom se s vremena na vrijeme nadvijaju antibošnjačke, antibosanske ideologije, ideologije koje bi dijelile ovu divnu zemlju na tri nekakva dijela po raznim osnovama, zemlju za koju su Bošnjaci godinama bili vezani tkivom”, rekao je Rasim Demiri.

On je izrazio spremnost Bošnjaka Kosova za uključivanje u projekte nacionalnog karaktera.

“Mala smo mi zajednica da pokrenemo projekte nacionalnog karaktera ali smo spremni i voljni da sarađujemo i da damo svoj doprinos za ponos naših predaka ali i naših pokoljenja”, istakao je Demiri.

Akademiji se obratili i bošnjački predstavnici u Skupštini Kosova Duda Balje i Bahrim Šabani koji su govorili o položaju Bošnjaka na Kosovu te istakli njihovu punu afirmaciju u kosovskom društvu.

“Ma koliko mali bili mi smo jedna velika porodica i u ovoj našoj državi smo jako značajni. Kosovo ne bi bilo  ovakvo kakvo jeste da nije nas”, naglasila je poslanica Duda Balje.

“Vjerujem i da imamo problema sa kojim se susrećemo ali je naša obaveza da ih rješavamo u kontinuitetu kao i do sada. Put koji je vodio do nas i naših prava i potreba nije bio lak. Inkorporirali smo  se u Ustav Kosova, stvorili smo osjećaj važnosti kod većinske zajednice kao znažan činilac u razvoju države na ekonomskom i političkom putu”, istakao je poslanik Bahrim Šabani.

Zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami je rekao da “Bošnjaci Kosova kao ponosni historijski narod na Kosovu su, sa promjenom imena poslije rata na Kosovu, dobili priliku da podignu svoje glave i da svima ponosno kažu ‘Mi smo Bošnjaci’ - ‘Na jemi Boshnjak’, da budu priznati i od Albanaca kao većinskog naroda na Kosovu, i šire u regionu i svijetu”. 

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka je istakao da je danas jedan od onih dana na koje je on kao predsjednik opštine veoma ponosan.

“Bošnjaci su jedna vrijednost Prizrena i Kosova ali ono što me najviše čini ponosnim je da mi u ovom gradu živimo zajedno i da se uprkos stvarima koje se dešavale još uvijek cijenimo to da li je jedan čovjek dobar, da li je radnik, njegovu profesionalnost, a ne ko je i šta je po nacionalnosti”, rekao je predsjednik Opštine Prizren Mytaher Haskuka.

Za govornicom su se obratili i turski ambasador na Kosovu Çağrı Sakar, šef misije OSCE-a na Kosovu Jan Braathu, ispred Foruma Bošnjaka Makedonije Jonuz Toković, profesor iz Peći Rustem Nurković, Nedžad Ugljanin iz Sjeverne Mitrovice, kao i Nuhija Tairovci iz Dragaša.

Poslije zvaničnog programa akademije uslijedio je nastup članova KUD “Podgorski biseri“, koji su se prisutnima predstavili spletom igara.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš