SRAMOTNO

Petorica boraca umrla čekajući sadaku od Federalne vlade

Petorica demobilisanih boraca Armije RBiH s područja Teočaka, koji su se ovog ljeta u kampu boraca ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu borili za svoja prava, preminuli su u vrlo kratkom vremenskom periodu. Potvrdio nam je to Ibrahim Hasanović, predstavnik boraca iz Teočaka.

Petorica boraca umrla čekajući sadaku od Federalne vlade

Nedžad Nedžibović, Omer i Hasan Bubić, Muharem Nakičević i Fehret Salkanović su socijalno ugroženi demobilisani borci Armije RBiH koji nisu dočekali da se vlast smiluje i riješi njihov status.

Hronične upale 

- Svi su oni umrli u posljednja tri do četiri mjeseca. Nedžibović je umro nakon što smo napustili kamp boraca u Sarajevu, Omer Bubić prije manje od mjesec. Od smrti Nakičevića nije prošlo ni deset dana. Svi ovi borci su bili s nama u kampu, za neke se i ne zna uzrok smrti, drugi su oboljeli od tumora i od hroničnih upala koje su dobili ležeći na zemlji ispred gospode u Vladi FBiH - kazao je Hasanović.

Dodaje da su bili u kampu kad se potpisivao sporazum s Vladom FBiH o rješavanju njihovih problema te da su bili prvi na spisku da im se počne isplaćivati novčana pomoć - stotinjak maraka.

 

Hasanović: Ovo je sramota

- Međutim, i da su dočekali, vidimo da ne bi dobili ništa, jer nas je ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević prevario i sad priča o nekoj jednokratnoj pomoći, a ne o mjesečnim primanjima. Obišao sam njihove porodice. Iza Nedžada su ostale dvije djevojčice i supruga, nemaju više nikakva primanja. Ostali su u neuvjetnoj staroj kući. Iza Omera je, također, ostalo dvoje djece u neuvjetnoj kući, nema ko da im zaradi, sin mu je tek završio školu pa su sve nade uprte u njega da on prehrani porodicu. Iza Muharema je, također, ostalo dvoje djece, on je kopao ćumur da im zaradi. Sad nema niko ni ćumur kopati - naglasio je Hasanović.

Slična situacija

Slična situacija je i kod ostalih boraca koji su preminuli. Nisu riješili stambeno pitanje. Podnosili su zahtjeve, ali su odbijeni.

- Svi smo oboljeli od ležanja ispred Vlade FBiH u Sarajevu. Svi momci koje sam nabrojao su prepješačili od Teočaka do Sarajeva i imali su svjetlo nade u ovom sporazumu. Nadali su se da će barem moći prehraniti porodice, međutim, ni to nisu dočekali. Da su ipak doživjeli, bilo bi im još jedno razočarenje i još jedna izdaja - zaključio je Hasanović.

Bolje nemati ništa nego pristati na prevaru

- Svako ko ne vjeruje, može doći u Teočak i obići ove porodice te se uvjeriti u kakvim uvjetima one žive i zapitati se zaslužuju li najbolji sinovi BiH bolje. Oni su u ovaj sporazum kao u dragog Boga gledali, ali, eto, vidite šta se sad dešava, varaju borce nekom jednokratnom novčanom pomoći. Mi, što nas je ostalo živih, to nećemo prihvatiti ni pod koju cijenu, ako ništa, zbog ovih ljudi, bolje časno do kraja nemati ništa nego pristati na prevaru - istakao je Hasanović.

Izvor: (avaz.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš