Gorani se na tribini predstavili Sandžaku

U sali Sandžačke demokratske partije održana je tribina pod nazivom “Kulturni identitet Gorana u amanet” u organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost. Kako je najavljeno, ovaj događaj ujedno nagoveštava osnivanje Udruženja Gorana u Novom Pazaru.

---

Prvi Gorani stigli su u Novi Pazar i sandžačke gradove sredinom 19. vijeka. Tribina u organizaciji Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost je prvi događaj ovakve vrste u Novom Pazaru, iako je, po oceni profesora doktora Sadika Idrizija, Sandžak uvek bio drugi dom za ljude iz Gore.

“Ja sam veoma zadovoljan što je ovakva tribina održana u Novom Pazaru o ljudima iz Gore, Goranima. To je miroljubiv narod koji pošteno živi od svog rada i ponosan sam što sam pripadnik tog naroda”, izjavio je profesor dr. Sadik Idrizi.

Uz izvorne pjesme Gorana, o njihovom porijeklu i kulturnom identitetu na tribini u Novom Pazaru govorili su: profesor dr. Sadik Idrizi i profesor Esad Rahić, a stihove na goranskom kazivala je pesnikinja Elma Selimi.

Na tribini je najavljeno i osnivanje Udruženja Gorana, koje će, prema rij ečima direktora Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost Elijasa Rebronje imati punu podršku ove organizacije.

Izvor: (RTV Novi Pazar)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš