Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Današnji dan, 25. novembar, se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda. 

Svim građanima i građankama BiH želimo sretan 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Okupljanje na Bobovcu

Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija obilježit će Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, i ove godine na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske koji je imao ključnu ulogu u historiji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

Iz Organizacionog odbora ističu da se predstojećim narodnim okupljanjem na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, već uspostavlja tradicija manifestnog iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.

Organizatori okupljanja na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH su BZK 'Preporod', Hrvatsko narodno vijeće, La Benevolencija, Krug 99, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Centralni događaj u Vijećnici

Centralni događaj obilježavanja velikog jubileja, “75 godina ZAVNOBIH-a – Memorija budućnosti“, bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u večeras sa početkom u 20 sati.

U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica među kojima su Ranko Rihtman, Damir Imamović, Frenkie, Basheskia, brojni glumci i glumice, muzičari i muzičarke te Kamerni mješoviti hor "LOLA".

Centralnom događaju obilježavanja 75 godina ZAVNOBiH-a prethodit će današnje polaganje cvijeća na mjesta vječnog počinka predsjednika i sekretara ZAVNOBiH-a, Vojislava Kecmanovića i Hasana Brkića kao i otvaranje multimedijalne izložbe “Historija vrline“ u Historijskom muzeju BiH večeras u 19 sati.

Prijem u Predsjedništvu BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su domaćini prijema povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović će povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine odati počast i položiti cvijeće na nekoliko lokacija.

Prvo je planirano podizanje zastave BiH na brdu Hum, a nakon toga polaganje cvijeća na spomen-obilježju "Vječna vatra", na mezarju "Kovači", na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kao i u spomen-parku "Vraca".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš