Ćamil Duraković: Svi se na svoj način trebamo boriti protiv posljednje faze genocida

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je danas na komemorativnom skupu u Potočarima da su poruke mira, koje šalje na ovaj sveti dan, možda i najvažnije riječi koje će ikad u životu izgovoriti.

Ćamil Duraković: Svi se na svoj način trebamo boriti protiv posljednje faze genocida

"Žrtvu i zločin koji se dogodio 1995. godine u Srebrenici ne odvajamo od onoga što se dogodilo do 1995. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Trebinju, Ahmićima i svim drugim stravičnim mjestima stradanja. Jednako se sjećamo logora Omarske, Keraterma, Dretelja, Manjače, kao i stradanja Bošnjaka na Korićanskim stijenama", poručio je Duraković.

Napomenuo je da se današnji skup ne smije odvajati od onoga što se desilo hiljadama silovanih žena.

"U novembru 2017. godine očekujem presudu Ratku Mladiću, a i konačnu presudu Radovanu Karadžiću. Čekamo brojne presude u predmetima koji se procesuiraju pred Sudom BiH", kazao je Duraković.

Istakao je da je paradržavni sistem Republike Srpske je zločin genocida počinio planski, kao dio organizirane strategije.

"Srebrenica svoje borce ima u onima koji su svoje pravne bitke pokrenuli u Holandiji, ali i onima koji svoje bitke vode na intelektualan način", naveo je Duraković.

Dodao je da je svako na svoj način dao doprinos bici za Srebrenicu koja još uvijek traje i trajat će i ubuduće.

"Svi se mi svojim snagama borimo protiv posljednje faze genocida koje zločinci provode. Želim poručiti da mi nećemo posustati, genocid nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti", rekao je Duraković.

Osvrnuo se na povratak u Srebrenicu, kazavši da Bošnjaci ne smiju odustati od povratka.

"Ako odustanemo od povratka, od naših domova, odustajemo i od naše domovine... Bosna i Hercegovina se brani ovdje", poručio je Duraković.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš