Bosanski jezik i identitet bošnjačkog naroda od danas predstavlja sastavni dio statistike Evrope

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i koordinator koalicije preko 100 NVO „Bitno je biti Bošnjak tokom popisnog procesa# povodom saopštenih zvaničnih i konačnih rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine dao je sljedeću izjavu za javnost, koju novinska agencija Patria prenosi u cjelosti.

Bosanski jezik i identitet bošnjačkog naroda od danas predstavlja sastavni dio statistike Evrope
Rezultati popisa stanovništva BiH, posebno etnička struktura, dugoročno će odrediti budućnost države BiH . Apsolutno većinsko bošnjačko stanovništvo predstavlja veću garanciju očuvanju i stabilnosti države te bolje perspektive bržeg uključivanja BiH u NATO i EU.

Postojeća etnička struktura stanovništva BiH nakon skoro više od 100 godina ​onemogućit će dalju dominaciju i diktat velikosrpske politike te doprinijeti afirmaciji identiteta, kulture, historije bošnjačkog naroda kao matičnog naroda države BiH.

Bosanski jezik i identitet bošnjačkog naroda od danas predstavlja sastavni dio statistike Evrope i svijeta te otvara prostor da definitivno prestanu kontinuirana negiranja podsticana od velikosrpskih političkih centara. Kao koordinator koalicije preko stotinu udruženja građana i NVO koje su dale nemjerljiv doprinos u sprečavanju  pokušaja zbunjivanja , stvaranja lažnih dilema prije i u toku popisa kod bošnjačkog stanovništva želim da tim organizacijama i svim brojnim prominentnim predstavnicima akademske, vjerske i kulturne zajednice odam posebno priznanje i zahvalnost.

Rezultati popisa definitivno obavezuju svakog Bošnjaka ma gdje živio na zemaljskoj kugli da aktivno učestvuje u procesu preuzimanja sudbine države BiH u svoje ruke i odbace podaništvo,neodlučnost i čekanje da neko drugi riješi nagomilane probleme i nepravde u državi BiH.

Danas saopšteni rezultati popisa imaju historijski značaj koji će doprinijeti u periodu koji je pred nama krupnim promjenama u ustavno-pravnom sistemu, položaju i ulozi države BiH i bošnjačkog naroda u interesu svih onih koji vole Bosnu i doživljavaju je kao svoju domovinu.

Bitno je biti Bošnjak jer opstanak države BiH i njen prosperitet može se garantovati jedino energičnom afirmacijom nacionalnog identiteta Bošnjaka, poručio je Tokić.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš