Mirisni vodič: Kako da izaberete pravi parfem za vas

Prije nego što se zaputite u parfimeriju po svoj novi parfem, pročitajte ove savjete i pronađite onaj pravi!

Kupujte kada ste srećni 

Kupovina parfema nikako nije dobra ideja ukoliko ste u negativnoj fazi života - skoro ste izašli iz duge veze, izgubili posao... Sve ovo vodi do olfaktorne anhedonije, tačnije stanja u kom ne možete u potpunosti da iskusite i uživate u mirisu. Ukoliko ste imali loš dan, nemojte ići u potragu za parfemom jer nećete biti u stanju na „nanjušite“ onaj pravi. 

Kupite miris... 

Prije ili nakon nekog uzbudljivog doga.aja. Studije pokazuju da adrenalin izoštrava čulo mirisa! 

Arome koje vas čine srećnim 

Istraživanja američkog Rutgers univerziteta otkrila su da cvetni i citrusni mirisi podižu raspoloženje. Šta cekate? Pronađite svoj miris zaosmijeh! 

Treningom do pravog mirisa 

Istraživanja pokazuju da se naše culo mirisa pojačava nakon fizičke aktivnosti. Tokom vežbanja adrenalin sužava krvne sudove i na taj način oslobađa put kroz nosne šupljine. Pa tako mirise osjećamo bolje i intenzivnije. 

Kupite miris... 

Nakon jutarnjeg kardio treninga. Pored toga što ce vas adrenalin pripremiti za izbor mirisa, vaš nos je „najsvežiji“ u jutarnjim časovima. 

Idealni mirisi za vežbanje 

Ukoliko želite da vas vaš miris „podigne“ i motiviše na vežbanje, a ujedno bude odličan olfaktorni pratilac na poslu, potražite parfem sa gornjim svježim citrusnim notama i jakim baznim (donjim) aromama poput kedra.

Birajte sezonski 

Vlažno drveće, mokra polja i cvijeće, ulice nakon kiše...Vjerovatno se pitate zbog cega sve miriše intenzivnije kada je mokro? Prilikom isparavanja voda sa sobom nosi i mirise, pa kada je povećana vlažnost vazduha sve osjećamo intenzivnije. Zbog toga je kišni dan odličan dan za kupovinu! Ljeto 

je takođe dobar period za isprobavanje novih parfema. Koža je tokom ljeta masnija, a pošto se parfem vezuje za ulja, miris ce duže trajati. 

Kupite miris... 

Nakon nekoliko dana provedenih van grada. Dozvolite svojim receptorima u nosu da se odmore i obnove jer ih azot-dioksid koji udišemo u gradskoj sredini uništava. 

Parfem prema godišnjem dobu 

Zaboravite na lagane i svježe arome kada birate parfem za ljeto. Oni uglavnom nemaju jak „karakter“ i brzo isparaviju, pa se prijeopredelite za neki sa upecatljivom cvetnom kompozicijom. 

Ako birate miris za hladnije dane, tople drvenaste i začinske note poput vanile, cimeta, kedra i mošusa pravi su izbor. 

Oslonite se na biologiju 

Majka priroda pomoći ce vam i pri izboru savršenog mirisa! Pokazalo se da je naše culo mirisa oštro poput noža u periodu ovulacije - i to 10.000 puta oštrije nego inače. Priroda je to uredila tako da u tom periodu imamo moć da „nanjušimo“ pravog partnera. Ali, ukoliko na vidiku nema muškaraca, iskoristite tu moć da pronađete idealnog mirisnog partnera. 

Kupite miris... 

U periodu ovulacije - uglavnom oko 14 dana od početka ciklusa. Ako vas mrzi da računate, tu su razne aplikacije za praćenje ciklusa koje ce vam u tome pomoći. 

Seksi kompozicije 

Ako želite da mirisom naglasite svoju ženstvenost i seksepil, potražite parfem koji u sebi krije toplu notu vanile. Istraživanja pokazuju da ona djeluje stimulativno kada je u pitanju seksualna privlačnost.

Tagovi:parfemmiris

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš