Moguće bakterije

Eksperti upozoravaju: Ne koristite šminku iz testera jer možete oslijepiti

Eksperti upozoravaju žene da ne koriste šminku iz testera u radnjama jer to može uzrokovati herpes ali i sljepilo.

Profesorica Amreen Bashir sa Odsjeka za biomedicinu na univerzitetu Aston kazala je da patogeni koji uzrokuju herpes se mogu naći u kozmetičkim proizvodima.

"Kozmetički proizvodi sadrže prezervative koji usporavaju rast mikroba, ali mogu postati kontaminirani ako ljudi koriste nesterline aplikatore ili nanose proizvode prstima. Također, postaju nesterilni ako se ne vodi adekvatna briga o njihovom skladištenju. Često spužvice i četke su navlaženi kako bi bolje nanijela sjena ili pude, ali to je okruženje koja pomaže bržem razvoju bakterija", rekla je Bashir.

Herpes nije jedini rizik od kojeg trebate strahovati jer testne maske mogu uzrokovati "ručasto oko" koje ima simptome kao što su iscjedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i sljepilo.

"Imam dosta prijateljica koji su imale ovaj problem nakon što su koristili maskaru koja je tester ili su uzeli maskaru koja im stoji godinama u neseseru", kazala je.

Nedavno je objavljena vijest kako je žena iz Californije tužila jedan kozmetički brend jer se zarazila herpesom nakon što je koristila njihov tester u radnji. Ljekari su joj dijagnosticirali prenosivu bolest za koju tvrdi da je dobila upravo preko njihovog sjaja za usne. U tužbi je navela kako kompanija nije upozorila svoje mušterije na opasnosti korištenja testera.

Tagovi:šminka

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš