Rumunija je namučila Francusku, ali presudili su nedostatak "pluća" i magija Payeta

Lopta se zakotrljala. Utakmicom između domaće selekcije i Rumunije otvoreno je Evropsko prvenstvo u fudbalu. Nekoliko pjesama s playliste Davida Guette poslužilo je kao uvod u nervoznu, neizvjesnu i nadasve zanimljivu utakmicu u kojoj je domaćin uspio slaviti rezultatom 2:1. Golom Payeta u finišu pao je kamen sa srca milionima Francuza koji su disali kao jedan bodreći svoju reprezentaciju. Suze na licu slavljenika i igrača utakmice najbolje oslikavaju rezultatski značaj ovog meča.

Rumunija je namučila Francusku, ali presudili su nedostatak "pluća" i magija Payeta
Deschamps je kadrovske upitnike riješio uvrštavanjem Kantea i Griezmanna u udarnu postavu na pozicije zadnjeg veznog, odnosno desnog krila. Time nije poremetio dinamiku napada i osnovne mehanizme uz lijevu aut-liniju koji su uigravani tokom priprema za prvenstvo. Payet je ponovo bio ključni igrač u organizaciji napada svog tima.
 

Rezervisana igra u prvom dijelu nije donijela mnogo šansi



Zbog odlične defanzivne strukture protivnika te neraspoloženog Evre koji je čini se već na startu prvenstva izgubio dah i svoju sposobnost ponavljanja uz aut-liniju Francuzi su naišli na brojne probleme u organizaciji napada, prijenosu lopte, otvaranju i napadanju prostora iza zadnje linije Rumunije. Fokus na krila i izbjegavanje sredine terena je očekivan ukoliko se uzmu u obzir karakteristike igrača koje Francuzi imaju na raspolaganju u veznom redu. Fokus na krila također smanjuje šanse za aktivan posjed i kontrolu utakmice, a time i stalni pritisak na gol protivnika.

Kante, Matuidi i Pogba nemaju organizatorsku crtu u svojoj igri. Kao zadnji vezni Kante je solidno postavljao ritam svoje ekipe, ali to je daleko od profila igrača koji Francuzima treba na ovom dijelu terena. Uzevši u obzir navedene nedostatke birali su jednu od dvije opcije. Sklanjali su loptu iz sredine i prebacivali je ne krila u ranoj fazi napada kada bi se Rumuni postavili dublje u terenu ili tražili Girouda dugom loptom preko veznog reda protivnika koji je odlagao za vezne igrače svoje ekipe kada bi izašli više u teren.

Pri izvlačenju Payeta po loptu nedostajao je napad na zadnju liniju Matuidija koji je u prvom dijelu utakmice bio suviše rezervisan i Evrino razvlačenje odbrane protivnika postavljanjem visoko na terenu. Sa uskim postavljanjem gušili su sami sebe i daljnjii progres s loptom bio je onemogućen. Zbog odlične kompaktnosti Rumuna i zalaganja svih jedanaest igrača u defanzivnoj fazi igre Francuzi nisu uspjeli napraviti puno u prvom dijelu utakmice.

 

Hrabre Rumune koštao je fizički pad u završnici meča



Anghelu Iordanescuu je ovo treći mandat na klupi selekcije Rumunije. Čovjek koji je u svojoj zemlji proglašen najboljim trenerom XX stoljeća prije svega zbog titule Kupa šampiona iz 1986. godine sa Steauom odlično je spremio svoju ekipu za debi na ovogodišnjem Euru. Odigrali su u skladu sa svojim mogućnosti i samo ih je klasa Payeta udaljila od remija i boda kojim bi napravili prvo iznenađenje na Euru već na samom otvaranju.

Defanzivno su uspjeli neutralizirati glavne snage francuske reprezentacije. Kompaktnim 4-4-2 blokom (fotografija broj 1) postavljenim nešto više u terenu s ciljem izbacivanja iz igre veznog reda domaćina uspjeli su natjerati Francuze da igraju po krilima više nego su to ovi vjerovatno željeli. Zbog markiranja trojca u sredini patio je protok lopte protivnika te su time dobivali na vremenu za ispravno pomjeranje i zatvaranje prostora uz aut-linije. Zatvoreni i nagomilani na skučenom prostoru Francuzi nisu uspijevali naći rješenje i kontinuirano dolaziti do gola.

Ovome su dodali i par jako kvalitetnih presing momenata na zadnju liniju čime su urušavali ionako jedva uspostavljeni ritam s loptom u nogama protivnika.

Najveći problem i osnovni nedostatak postavke Rumuna jeste striktno markiranje bekova čime se djelomično narušavala defanzivna struktura. Na fotografiji broj 2 je prikazana jedna takva situacija. Sagna svojim visokim pozicioniranjem odvlači krilo sa sobom što tjera veznog igrača bližeg lopti na izlazak na Pogbu čime se otvara prostor za spuštanje Griezmanna ili utrčavanje nekog drugog igrača francuske reprezentacije.

Na ovaj način su Francuzi praznili sredinu terena i omogućavali lakšu kontrolu nad utakmicom, ali zbog malog broja rotacija u posjedu i nedostatka kvalitetne podrške igraču s loptom u nogama ovakve situacije uglavnom nisu uspjeli kapitalizirati.

Iordanescu svoj tim nije spremio odlično samo defanzivno, ofanzivno su imali jednostavan, ali i sasvim logičan plan napada u odnosu na igru i afinitete protivnika. Francuzi su bez lopte, kako smo i najavili, izlazili prilično visoko i time oduzimali pas opcije igračima zadnje linije Rumunije i tjerali ih na ishitrene reakcije. Ovaj dio su riješili preskačući presing dugim loptama.

Drugi dio ofanzivne strategije se odnosio na (ne)igranje odbrane krilnih igrača francuske reprezentacije. Kako se Payet i Griezmann rijetko spuštaju u duboki blok ispred zadnje linije, rumunski bekovi su zaigrali veoma visoko. Time su nastojali izvući protivničke bekove sa svojih pozicija i onda nastali prostor iskoristiti za utrčavanje krila i centaršut. Prije svega na otvaranju utakmice su stvorili nekoliko jako izglednih situacija pred golom Llorisa na ovaj način. Kako je meč odmicao sve više su ostajali bez snage, a time i mogućnosti za dolazak u završnicu s više igrača.

 

Ključni potez Deschampsa i trenutak magije Payeta



U 77. minuti Deschamps povlači potez koji će se ispostaviti ključnim za daljnjii tok utakmice i konačan rezultat. Umjesto Pogbe u igru ulazi Martial i Francuzi prelaze na 4-2-3-1 sistem.

Ulazak Martiala omogućio je Payetu pomjeranje u sredinu na poziciju iza napadača i lakšu kontrolu tempa utakmice. S Martialom i Comanom (koji je ranije zamijenio Griezmanna) Francuzi su sada na krilima imali dva igrača prostora koji su timu davali neophodnu širinu.

Kako su Rumuni iz minute u minutu gubili sve više snagu, Matuidi sada u paru s Kanteom se mogao priključivati napadu kao drugi napadač bez straha od kontranapada. Pritisak na gol Rumunije je urodio plodom na samom kraju utakmice spektakularnim golom igrača koji je obilježio utakmicu.
 

Domaćini moraju dići nivo igre u nastavku prvenstva ukoliko žele do samog kraja



Nervoza prouzrokovana otvaranjem prvenstva pred domaćom publikom je sasvim razumljiva. Francuzi su iz nekoliko nervoznih momenata na otvaranju utakmice izašli neokrznuti i kako je meč odmicao sve jače i kvalitetnije su hvatali uzde, na kraju uzeli tri boda i mirno iščekuju nastavak prvenstva. Ipak ukoliko žele otići do samog kraja moraju smanjiti fokus na krila, prije svega zbog toga što ih protivnik može prisiliti da igraju tamo duže od planiranog.

Kvalitetnija kontrola utakmice znači više stvorenih šansi pred golom protivnika i manje opasnih situacija pred vlastitim. Večeras su promjenom sistema izgledali puno bolje, najbolji igrači su se osjećali udobnije i ako je to način za eliminisanje barem dijela navedenih nedostataka, Deschamps mora izabrati ispravno već u narednom meču.

Rumuni imaju radi čega biti tužni i razočarani. Presudila im je individualna kvaliteta najjače selekcije u grupi. Kako ovaj Euro nudi šanse za prolazak u narednu fazu kao nijedan ranije s ponavljanjem večerašnje partije u preostala dva meča imaju se čemu nadati i biti optimistični.
Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš