Nedostajat će Kompany, ali Belgija i bez njega ima potencijal da cilja polufinale Eura

Kada neko na Euro stigne kao drugoplasirana reprezentacija na FIFA rang-listi, onda je moramo smatrati jednim od favorita za osvajanje titule. I zaista, kada pogledate njihov sastav i igrače koje na raspolaganju ima selektor Marc Wilmots, definitivno poželite izbjeći Belgiju na putu do finala.

Nedostajat će Kompany, ali Belgija i bez njega ima potencijal da cilja polufinale Eura
Od legendarne generacije iz 1986. godine koja je zauzela četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, Belgija i njen narod nisu polagali ovoliko nade u nacionalni tim. Ipak, i kao takvi, da li biste ih svrstali u isti krug favorita kao i Njemačku, Španiju i domaćina Francusku? Vjerovatno ne, i zato, Belgija, kao ekipa koja spada u red favorita iz sjenke iz prikrajka vreba svoju šansu da se popne na krov Evrope.
 

Kvalitet u sastavu koji Belgijancima ulijeva nadu



Veliki udarac za reprezentaciju Belgije predstavljat će odsustvo kapitena Vincenta Kompanya koji će zbog povrede morati da propusti Euro. Na sreću po Belgijance, osim njega, Marc Wilmots će na raspolaganju imati sve ostale igrače na koje je računao tokom kvalifikacija i igrače koji su u posljednje dvije godine glavne karike u reprezentaciji.

Na spisku Marca Wimotsa nije bilo prevelikih iznenađenja, iako smo svi mi možda smatrali da je na tom popisu bilo mjesta i za Nacera Chadlia iz Tottenhama te Kevina Mirallasa iz Evertona. Međutim, ova reprezentacija u napadu ima toliko talenta da je neko morao i da otpadne sa spiska.

Sastav ove reprezentacije posjeduje ogroman kvalitet. Kada pogledate njihov spisak, uočit ćete sve same igrače koji su članovi najvećih klubova u Evropi. Courtois, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Hazard, Lukaku, igrači su koji su među najboljim igračima na svojoj poziciji u Evropi i kao takvi daju nadu svojoj naciji da mogu do uspjeha na Euru.

Na prvenstvu ćemo skoro sigurno Belgiju gledati u formaciji 4-2-3-1 gdje su moguće dvije opcije, a najveći upitnik će biti pozicija Fellainija. Fudbaler Manchester Uniteda će ili praviti društvo Axelu Witselu kao defanzivni vezni ili će, radi prikrivanja sistemskih nedostataka koji izazivaju njegovi odlasci naprijed kada igra pored Witsela (o čemu će biti riječi), biti gurnut nešto ispred, na poziciju iza napadača koju je znao pokrivati kod Louisa van Gaala.

Denayer, član Manchester Cityja na pozajmici u Galatasarayu je najvjerovatnije igrač koji će zamijeniti povrijeđenog Kompanyja čime će dobiti najzahtjevniji mogući zadatak.

Nedostatak pravih napadačkih bekova je primorao Wilmotsa da na te pozicije stavi igrače koji u svom klubu, Tottenhamu, čine štoperski par, a to su Alderweireld i Vertonghen. Njih dvojica su ove sezone nesumnjivo činili najbolji štoperski par u Premiershipu, pa je to nešto što se zamjera selektoru Belgije. Ukoliko se Wilmots ipak odluči za pomjeranje Fellainia nešto ispred, tik iza Lukakua, postava će verovatno izgledati ovako:

Pomjeranje Fellainia bi vjerovatno izazvalo određene rokade gdje bi De Bruyne otišao desno, a mjesto Fellainia pored Witsela zauzeli Dembele ili Nainggolan, što bi Belgiji vjerovatno donijelo mnogo bolju kontrolu u momentu kada ekipa izgubi loptu.

 

Kvartet ekipe kao ključ



Sa taktičkog aspekta, ono što smo do sada vidjeli, kvartet Witsel, Vertonghen, De Bruyne i Hazard će biti zaduženi za dolazak lopte do gola i kreiranje šansi za Lukakua, koji će pokušati da ono što ova četvorka iskreira pretvori u gol.

Axel Witsel, momak koji je imao dobru sezonu u Zenitu glavni je igrač u posjedu lopte kada ekipa počinje napad i pokušava da loptu prebaci u posljednju trećinu terena protivnika, te je glavni u davanju ritma u posjedu. Njegov pregled igre, raspon dodavanja i preciznost u pasu primoravaju Marca Wilmotsa da učini sve kako bi Witsel imao idealne uslove za odigrati kvalitetna dodavanja i da mu obezbijedi ogroman prazan prostor u kojem će djelovati.

Vidimo kako je ovdje (fotografija br. 1) Belgija navukla protivnika na desnu stranu, a zatim od Alderweirelda preko štopera loptu odigrala Witselu koji je ostao potpuno neometan na lijevoj strani. Nesumnjivo je da će sve protivničke ekipe, u namjeri da Belgiji oduzmu kvalitetnu igru u posjedu lopte, gledati kako da spriječe da lopta dođe do Witsela.

Koliko god Vertonghen bio štoper, njegova saradnja sa Hazardom i pridodavanje napadu su jedni od glavnih aduta reprezentacije Belgije. Konstantan dolazak u posljednju trećinu i kreiranje viška sa Hazardom te rotiranje pozicija sa njim bit će veoma važni u kreiranju eventualnog uspjeha Belgijanaca.

Često korišten mehanizam je i taj gdje Vertonghen i Hazard mijenjaju mjesta, nakon čega Hazard ulazi u sredinu i traži saradnju kroz dupli pas sa Lukakuom i De Bruyneom.

Na prethodne dvije skice vidimo koliko Vertonghen zapravo pomaže da se iskoristi talenat i potencijal najboljeg igrača ekipe Edena Hazarda.

Također, jako bitan igrač za igru ekipe bit će Kevin De Bruyne. Čovjek koji je imao solidnu sezonu u Manchester Cityju i od kojeg svi očekujemo da kod Pepa Guardiole iskaže svoj puni potencijal zadužen je najčešće za završni pas i kreiranje trouglova na boku kako bi se tamo protivnik probio nakon čega slijedi centaršut za Lukakua i Fellainia.

Ovo je nešto (skica broj 4) što ćemo često viđati kod Belgije, stoga obratite pažnju. De Bruyne će konstantno stvarati trougao sa Hazardom i Vertonghenom kako bi se protivnik probio po lijevoj strani nakon čega će se upućivati centaršutevi za Lukakua i Fellainia koji će tako pokušati da iskoriste svoju prednost u vazduhu.

Što se Edena Hazarda tiče, vidjeli smo varijante u kojima ga Wilmots koristi, ali najveće pitanje od svih je u kojoj će formi Hazard biti na prvenstu? Loša i turbulentna sezona u Chelseaju sigurno je ostavila traga na omalenom mađioničaru iz La Louvierea i sigurno da će od njegove forme i njegovih igara umnogome zavisiti i plasman Belgije.

Osim ovog kvarteta koji će taktički biti najznačajniji za ekipu, ne smijemo zaboraviti ni potencijalnu zvijezdu prijelaznog roka, Romelua Lukakua. Sezona u kojoj je Lukaku eksplodirao i doživio svoju punu afirmaciju vjerovatno će donijeti Lukakuu transfer u klub koji se bori za trofeje, ali isto tako i etiketu favorita za najboljeg strijelca na prvenstvu. Sve ovo o čemu smo pričali i sve ove varijante koje Belgija koristi neće i ne bi ništa znacile da nema Romelua Lukakua, čovjeka koji će sve ove akcije sprovesti u mrežu.

 

Odsustvo Kompanya i transformacija u odbranu kao ključni problemi



Koliko god ovaj tim bio jak i koliko god imao talenta, uvijek je potreban lider, kapiten, neko ko neće reći "juriš", već "za mnom". A takvog na ovom prvenstvu u redovima Belgije neće biti. Vincent Kompany će zbog povrede propustiti ovo prvenstvo zbog čega je Belgija ostala bez svog vođe na terenu na predstojećem Euru. Čovjek koji odiše nevjerovatnom sigurnošću i samopouzdanjem, čovek koji je sposoban da u svakom momentu motiviše ekipu, da joj snagu i podigne iz pepela svojim gestom ili riječju, glavna je snaga kako u svom klubu tako i u reprezentaciji, te će njegovo odsustvo vjerovatno biti nenadoknadivo. Jer, vjerujte, mnogo je lakše nadoknaditi talenat nego lidera.

Sa taktičke strane, Belgija će u ovom sastavu, gdje je Fellaini centralni vezni zajedno sa Witselom, imati velikih problema kada ekipa izgubi posjed lopte. Vidjeli smo kako Fellaini (skica broj 4) stalno odlazi visoko kako bi iskoristio centaršuteve koji dolaze s boka. To znači da iza lopte Witsel ostaje sam i mora braniti veliki prostor po širini kada ekipa izgubi loptu. Ovo automatski znači da protivnik vrlo lako može otvoriti kontranapad jer ima ogroman prostor za to.

Vidimo jedan primjer (skica broj 5) iz posljednje utakmice sa Finskom. Lopta na boku kod Vertonghena i Fellaini na drugoj stativi očekuje centaršut. Vertonghen loše centrira i štoper Finske skida tu loptu koja dolazi do veznog igrača reprezentacije Finske. Witsel je ovdje ostavljen sam na širokom prostoru sa četiri igrača i Finska lako može otvoriti kontranapad.

Upravo zbog ovoga, postava sa Fellainiem iza Lukakua i Dembeleom ili Nainggolanom pored Witsela mogla bi anulirati ovaj nedostatak obzirom da bi sada nakon gubitka lopte Witsel pored sebe imao još jednog igrača što bi protivnički kontranapad usmjerilo ka bočnim pozicijama što bi dalo vremena ekipi da se vrati na svoje pozicije.

Osim ovoga, mnogo se priča i o Marcu Wilmotsu i tome kako je on jedna od slabijih karika ove ekipe. Zamjera mu se mnogo stvari, štoperi koji igraju bekove, nedovoljna maštovitost i raznovrsnost kada ekipa ima loptu te sama činjenica da iz ove ekipe ne izvlači maksimum. Da ne bih bio čovjek koji će morati da pojede svoje riječi nakon prvenstva, samo ću reći da bi ova ekipa sa ovim kvalitetom igrača mogla i bolje izgledati.

 

Koliko Belgija može na Euru?



Talenat ove ekipe nesumnjivo ukazuje na to da nemaju koga da se plaše i da će protiv svakog protivnika imati šta da kažu. Međutim, nekako su do sada po pravilu uvijek zakazivali u mečevima kada je bilo najpotrebnije pokazati snagu. Bilo u kvalifikacijama ili važnijim mečevima na prvenstvima, uvijek kada bi od njih očekivali iskorak, desilo bi se suprotno. Četvrtfinale je apsolutno realan domet, a dalje će im sve zavisiti od protivnika u četvrtfinalu.

Smatram da je polufinale maksimalan domet ove reprezentacije i da kolektivno, računajući i igrače i stručni štab, ne mogu otići do samog kraja, ali ne bih smio reći da će se to sa sigurnošću desiti. Jer definitivno, ekipa koja ima ovakav kvalitet, nikako ne smije biti otpisana iz borbe za naslov.

Izvor: (Klix.ba)

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš