Mišići, talent i mladost sa iskusnim bekovima aduti su s kojima domaćin cilja titulu Eura

Francuzi Euro na domaćem terenu dočekuju u euforiji. Kladionice širom svijeta ih stavljaju na prvo mjesto liste favorita i doima se da nikada nakon generacije predvođene Zinedineom Zidaneom nisu izgledali bolje. Didier Deschamps, kapiten pomenute šampionske generacije Francuza, danas je selektor.

Mišići, talent i mladost sa iskusnim bekovima aduti su s kojima domaćin cilja titulu Eura
Za razliku od svog prethodnika ne konsultuje horoskop pri slaganju ekipe i time ne ostaje bez najboljih igrača na terenu. Deschampsovi problemi pred Euro su druge prirode. Zbog skandala ostao je bez vođe napada i pouzdanog defanzivca, Benzema i Sakho će propustiti prvenstvo. Povrede su uzele Varanea i Diarru, ali uprkos ograničenim opcijama u srcu odbrane i na poziciji zadnjeg veznog Francuzi izgledaju moćno.
 

Ekipa na Boeingov pogon



Spoj mladosti i iskustva povezan snagom Boeingovih motora. Tako bi se najjednostavnije dao opisati Deschampsov spisak. Uz sigurnog Llorisa na golu, selektor vjeruje prekaljenim bekovskim opcijama. Sagna i Evra zajedno imaju 68 godina što u kombinaciji s nešto sporijom zadnjom linijom uzrokovanom navedenim izostancima se odražava i na plan igre francuske reprezentacije.

Ne teže posjedu po svaku cijenu, ali ga njeguju i ne žure kada imaju loptu u nogama. Igru grade od vlastitog gola, najčešće preko zadnjeg veznog koji onda traži dijagonalne opcije za progres u narednu fazu napada. Iz ovog razloga izostanak Lassane Diarre bi mogao utjecati na šanse za najviši plasman. Diarra je bio jedini igrač na raspolaganju koji se osjećao prirodno na poziciji zadnjeg veznog. Sa iskustvom je svojoj igri dodao neke nove elemente, prije svega mirnoću u posjedu čime je davao dodatni kvalitet veznom redu svoje reprezentacije.

Njegova zamjena je Morgan Schneiderlin koji iza sebe ima prilično tešku sezonu u dresu Manchester Uniteda, ali to je igrač koji svojim kvalitetama može nadoknaditi izostanak Diarre. Cabaye je također opcija koju Deschamps ima na raspolaganju, ali on se bolje osjeća u nešto drugačujoj ulozi. Matuidi je ključan za većinu ofanzivnih mehanizama ekipe, Kanteova energija se da bolje iskoristiti u presingu, a Pogba je opasniji kada je bliže golu protivnika.
 

Fokusom na krila do prostora za napad



Loptu u posjedu drže prilično duboko na svom dijelu terena. Time nastoje izvući protivnika i onda aktivirati mehanizme i kombinacije na krilima. Primjetna su dva obrasca ponašanja u takvim situacijama, a u oba slučaja ključni igrač oko kojeg se vrte akcije je Matuidi. Svojom energijom i osjećajem za prostor nadoknađuje limitiranu tehniku i koristi se fokusom na saigrače.

U meču protiv Kameruna (3:2) Payet smješten na poziciju lijevog krila dobio je potpunu slobodu i ulogu glavnog organizatora igre svoje ekipe. Na situaciji prikazanoj na fotografiji broj 1 cirkulacijom lopte u zadnjoj liniji Francuzi su uspjeli izvući Kamerunce visoko, Payet pozicioniranjem blizu aut-linije i dublje u terenu je van dometa krila, a daleko od protivničkog beka što pri upućivanju pasa otvara prostor između njega i štopera bližeg lopti koji koristi Matudi za svoje utrčavanje.

Uloga Girouda također nije zanemariva, svojim pozicioniranjem opterećuje drugog štopera i time onemogućava horizontalno pomjeranje kamerunske zadnje linije i zatvaranje nastale rupe u odbrani.

Drugi, sličan mehanizam koriste kada je protivnik dublje na svom dijelu terena. Ponovo su Payet i Matuidi ključni igrači, ovaj put uz dodatak beka na toj strani. Evra se pozicionira visoko uz aut liniju čime svome timu daje širinu. Payet u ovoj situaciji se povlači dosta duboko i centralno te ima dovoljno vremena na lopti da izabere pravi pas i otvori prostor Matuidiju za utrčavanje iza leđa protivničke vezne linije.

Igrom na trećeg prikazanom na fotografiji broj 2 nastoji se osloboditi Evra u prostor iza zadnje linije koji onda traži centaršut na igrače koji napadaju šesnaesterac ili povratni pas za Matuidija. U Giroudu i Pogbi Francuska ima odlične skakače.

Francuzi fokusiraju igru lijevo i na desnoj strani te uglavnom imaju preslikane akcije ukoliko protivnik dobro zatvori odabranu stranu. U tom slučaju krila zamijene mjesta i Payet ponovo postaje organizator igre. Zbog tehničke superiornosti Pogbe u odnosu na Matuidija često nastoje akcije na ovoj strani završiti brže stavljajući Pogbu u jedan na jedan situacije.

 

Dominantne fizičke predispozicije olakšavaju igranje odbrane



U odbrani Francuzi puštaju protivničke štopere da vode igru i nastoje aktivirati presing onda kada vezni igrači prime loptu okrenuti leđima prema golu. Zbog izuzetnih fizičkih predispozicija veznog reda nastoje isprovocirati što više duela uvjereni da ih mogu dobiti bez problema. U zavisnosti od položaja lopte iz 4-1-4-1 defanzivnog rasporeda vezni igrač bliži lopti izlazi u pomoć Giroudu pri pokrivanju linija dodavanja.

Rijetko kad se spuštaju u duboku zonu. Time nastoje prikriti nedostatak sposobnosti igranja zonalne odbrane svog veznog reda, ali i slobodne uloge krila. Kamerun je stvorio najopasnije situacije pred golom kada bi ih natjerao da se brane ispred vlastitog gola, s jednom ili dvije promjene strana dolazili bi u situaciju ugroziti Llorisa zbog pucanja defanzivne strukture domaćina prvenstva.

 

Griezmann i Martial su dodatni kvalitet za završnicu



Pijetlovi su jedna od rijetkih reprezentacija koja prvenstvo dočekuje sa mogućnosti igranja odbrane visoko u terenu. Zahvaljujući karakteristikama igrača koje imaju na raspolaganju, prije svega onih u veznom redu, Francuzi mogu igrati proaktivnu odbranu i provocirati grešku protivnika. Kako su selektori za pripremu imali kratak period na raspolaganju teško je očekivati neke kompleksnije napadačke akcije, izuzev kod par ekipa koje uostalom iz tog razloga i jesu favoriti.

Domaćini i tu dolaze sa par pristojnih akcija koje u kombinaciji sa individualnim talentom bi trebale biti dovoljne da ih gledamo u završnici prvenstva. Koliko daleko mogu otići zavisi od mnogo faktora, no Deschamps je birao pametno i za svaku poziciju na terenu ima alternative, neke su bolje od drugih, ali sve su izabrane tako da upotpune željeni sistem igre.

Iako imena poput učesnika finala ovogodišnje Lige prvaka, Atleticovog Griezmanna ili čuda od djeteta Manchester Uniteda, Martiala nisu bila u prvom planu tokom priprema, sigurno će igrati značajnu ulogu na prvenstvu i na već postojeće brojne opcije, svojoj ekipi i treneru dodati nove. Sve je spremno, još samo da iskoriste prednost domaćeg terena.

Tagovi:EP 2016

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš