Svemirsko putovanje

Voz Hyper Chariot moći će za samo osam minuta preći čak 650 kilometara

Putovanje od Londona do Edinburgha vozom traje oko pet sati, a avionom oko sat i po. Međutim, brzim vozom Hyper Chariot putnici će od glavnog grada Velike Britanije do škotske prijestolnice u budućnosti moći stići za samo osam minuta.

---

Ovo prijevozno sredstvo koje predstavlja vožnju kapsulom kroz dugački tunel, koristi slične tehnologije vožnje kao veliki tobogani u zabavnim parkovima ili takozvani "vozovi smrti". Voz će se koristiti magnetnom levitacijom što znači da će kapsule kliziti velikom brzinom magnetnim šinama.

"Imamo u planu omogućiti svemirska putovanja na Zemlji tako što ćemo povezati gradovu i države na način koji se dosad činio nemogućim", rekao je Matthew Modine, predsjednik kompanije Hyper Chariot.

Sudeći prema prvim informacijama, kapsule unutar tunela voza Hyper Chariot imat će ubrzanje od 0 do 1.600 kilometara u samo jednoj minuti, a moći će voziti do 6.437 kilometara na sat. Zbog bolje udobnosti, sjedišta voza bit će poput onih u sportskim automobilima.

Svaka kapsula moći će prevoziti od četiri do pet osoba, a zanimljivo je kako neće imati wc zbog kratke vožnje.

Cijena prijevoza ovim vozom iznosit će oko 110 eura. Iz kompanije Hyper Chariot najavili su kako imaju namjeru do 2012. godine osposobiti njihovo brzo prijevozno sredstvo, a do 2040. pustiti u pogon, najprije u Velikoj Britaniji.

Tagovi:Voz

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš